Torba prve pomoći baš i nije na prvom mjestu kada razmišljate što vam sve treba na brodu, tako da bi ovdje spomenuo samo ono najnužnije što bi trebali imati uz sebe u svakom trenutku na brodu.

Dakle, bilo bi dobro imate par zavoja (npr. po dva široka i uska zavoja), flastere (ponuda flastera je takva da je stvarno teško izabrati, iako ja i dalje preferiram onih 10 velikih komada koje treba rezati na željenu veličinu), škarice, dezinfekcijsko sredstvo (bilo u spreju, bilo običan alkohol), par vatica, par komada sterilnih gaza.

Ja bi vam, u svakom slučaju, preporučio da imate i onu rastezljivu mrežicu koja će vam jako dobro doći kod eventualnih ozljeda glave, jer je puno lakše staviti nego zavoj oko glave i jer je mnogo lakše nositi od zavoja.

Što se tableta tiče, gledajte uvijek da imate rješenje za tri stvari: bol, glava i želudac. Dakle, obavezno nešto za općenitu bol, bol glave i probleme sa želucem.

Bilo bi dobro da uvijek imate pri ruci i nešto protiv opeklina, te antidot za eventualni ubod ribe s otrovom (npr. pauk).

Također bi vam preporučio i nešto, po meni vrlo bitno. Ako bolujete od neke kronične bolesti i neophodan vam je lijek, uzmite uvijek tog lijeka i više nego što mislite da će vam biti potrebno, nemojte se oslanjati na ponudu ljekarni u malim primorskim i otočkim mjestima (uvijek me iznova fascinira «začuđenost» ljudi iz Zagreba ili Milana, zbog toga što neki lijek ne mogu pronaći npr. na Cresu ili na Silbi).

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top