Prva pomoć na brodu, u suštini, se ne razlikuje od pomoći bilo gdje, jedina razlika je mjesto radnje, dakle brod, koje vam prilično odmaže u pružanju pomoći.

Dvije su ključne stvari na koje morate obratiti pažnju kod pružanja prve pomoći, a to su disanje i krvotok.
Dakle, kod onesviještenog člana posade prvo morate provjeriti disanje i prohodnost dišnih putova, te rad srca.

Kako?

Disanje provjeravate na način da gledate prsni koš, da li se odiže i spušta ili da, jednostavno, osjetite disanje ispred usta i nosa, a rad srca provjeravate opipom bila, najčešće na vratu ili zapešću.
Ukoliko onesviješteni diše i osjećate mu bilo, potrebno ga je samo postaviti u bočni položaj (da bi mu oslobodili dišne putove) te pozvati pomoć.
Ukoliko ne osjećate disanje i bilo, neophodno je početi sa reanimacijom unesrećenog, kombinacijom umjetnog disanja i masaže srca.
Najjednostavnije, unesrećenog morate staviti da ravno leži na leđima na tvrdoj podlozi, te početi sa masažom srca (opkoračite onesviještenog, te mu s obje ruke jako pritišćete prsnu kost negdje u visini srca) te umjetnim disanjem (lagano podignite i zabacite što više možete glavu onesviještenog, s drugom rukom mu otvorite usta te duboko udahnite i izdahnite u njih). Kombinirajte ovo u odnosu cca. 1x5 (jedno umjetno disanje na pet masaža srca). Ukoliko osjetite disanje i bilo, okrenite unesrećenog u bočni položaj (pomoć ste, nadam se, već prije pozvali)...

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top