Kesonska bolest je bolest ronioca koja nastaje uslijed njihovog prebrzog izranjanja.

Najjednostavnije rečeno, uslijed povećavanja tlaka prilikom urona neke komponente krvi mijenjaju agregatno stanje iz tekućeg u plinovito. Ukoliko ronilac prebrzo izroni, te komponente krvi ne uspiju preći natrag iz plinovitog u tekuće stanje, te mogu izazvati tzv. plinsku emboliju.

Barokomora ili hiperbarična komora služi da bi se pomoglo roniocima u takvim situacijama. To je «prostorija» u kojoj se umjetno stvara povećani tlak (do tlaka dubine na koju je unesrećeni ronilac zaronio) te se postupno taj tlak smanjuje. Na taj način se simulira polagan izron te se tako dozvoljava plinovima u krvi da se vrate u tekuće agregatno stanje.

Bitno je, naravno, ronioca što prije dovesti do barokomore. Na našoj obali, hiperbarične komore postoje samo u Splitu i Puli. Bilo je govora o otvaranju barokomore u Crikvenici, međutim, koliko je meni poznato, do toga još nije došlo. Šteta, jer se hiperbarična komora, osim toga što je neophodna za sigurnost ronioca, pokazala u svijetu kao ekonomski opravdana i za niz drugih oboljenja (problemi periferne cirkulacije, zacjeljivanje rana, dijabetičko stopalo, itd.).

 

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

 

Back To Top