Ukratko, odgovor je «da, ali oprezno». Poznajem neke dijabetičare koji su jako uspješni jedriličari, neki od njih dobro kontroliraju svoju bolest, neki manje dobro.

U svakom slučaju, bilo bi dobro da obavijestite svog liječnika (dijabetologa) o vašoj odluci da želite jedriti, te bi bilo dobro da vas dnevni profil potrebe za inzulinom uskladite sa očekivanim boravkom na brodu.

Problemi na koje morate obratiti pažnju je to što je jedrenje prilično iscrpljujući sport, te što prehrana na brodu najčešće nije redovita i kvalitetna, što je vama prilično bitno. Također bi bilo dobro da ostatak posade upoznate sa vašom bolešću, te da ih educirate što napraviti kod nekih akutnih stanja npr.napada hipoglikemije, koja vam se mogu desiti na brodu.

Ovo bi bila preporuka i za sve ostale jedriličare koji boluju od neke kronične bolesti: ma koliko vam to koji put bilo neugodno, upoznajte posadu, ili barem skipera, sa vašom bolešću i sa načinom na koji vam se može pomoći ako vam pomoć bude potrebna. To vam, u konačnici, može spasiti život.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top