Na ovo pitanje je teško generalno odgovoriti, sve ovisi o očekivanom trajanju regate, očekivanom broju članova posade i nekim drugim stvarima.

Inače, ja sam sa svoje pozicije (liječnika na regati), na startnom ili kontrastart brodu, mnogo puta gledao brodove vrijedne stotine i stotine tisuća eura, čiji su članovi posade bili doslovno gladni i žedni.
Gdje je problem? Pa, dogodi se da se na brodu i ne zna tko bi trebao biti odgovoran za tzv. panatiku.

Vrlo čest scenario ide ovako: večer prije isplovljavanja malo je „popustila kontrola“, start regate je u 10, a buđenje bude u 9 i po.
Onda se na brzinu svi pobacaju po brodu, dođe se do startne linije, a tamo bonaca, čeka se start... a nitko se u međuvremenu nije sjetio da bi bilo dobro imati nešto za pojest’ i popit’ na brodu. I onda počinje „mrcvarenje“...
Ovo će se vrlo rijetko dogoditi iskusnim jedriličarima, a, u pravilu, nikada onima koji imaju iskustva i iz „malih“, olimpijskih klasa.

ŠTO NAPRAVITI?

Pa, bilo bi najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića.

KAKO ODREDITI POTREBNU KOLIČINU?

Teško je točno odrediti vrijeme koje će te provesti na moru, tako da bi bilo dobro da imate hrane, a pogotovo pića, uvijek malo više od onog što mislite da će vam biti potrebno.

ŠTO UZETI SA SOBOM?

Od hrane, u svakom slučaju, prednost dajte suhoj hrani, nemojte očekivati neka velika kuhanja na brodu, posebno ako je regata više sportske, a manje „pašta-fažol“ orijentacije. Dakle, sendviči, keksi, voće... Što se pića tiče, vode u jako velikim količinama (još nisam vidio da je neki brod donio nakon regate punu bocu vode natrag u porat) ili neki izotonički napitak.
Izbjegavajte alkohol na brodu, uvijek se radije „ubijte“ vani, na kraju, nakon regate. Na brodu vam alkohol sigurno nije prijatelj...

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top