Ozljede i bilo koji drugi (npr. urođeni) problemi sa hrskavicom jedni su od najtežih problema uopće u sportu, zbog toga što još nije pronađen adekvatan način na koji bi se ti problemi sanirali.
Kako prepoznati problem?

Artroskopija ( najjednostavnije rečeno, ulazak kamere u zglob) je jedini siguran način dijagnosticirana problema s hrskavicom.

Simptomi mogu biti razni. Ovise, naravno, i o stupnju oštećenja, a kreću se od potpuno asimptomatskih oštećenja, do izrazite boli, koja je i najčešći simptom. Nadalje, često kod tih oštećenja bol blokira pokret do kraja ili vam se čini da vam je zglob «nesiguran », da jednostavno ne može izdržati određeni položaj.

Što napraviti? Pa, kao što sam već rekao, intervencije u području hrskavice su jako teške, te se često događa da jedriličari, kao i ostali sportaši zbog tih problema napuštaju sport.
Postoje pokušaji (koliko je meni poznato, pokušavalo se nešto i u Ortopedskoj bolnici u Lovranu) da se laboratorijski «uzgoji» hrskavica te se takva implantira u ozlijeđeni zglob, ali mi, na žalost, nije poznato koliko daleko se otišlo s tim istraživanjima.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top