Giht, ili, stručno rečeno, urični artritis, je upala zgloba uzrokovana taloženjem soli mokraćne kiseline (urata) u zglobovima.

U normalnom metabolizmu, mokraćna kiselina se razgrađuje i eliminira iz organizma urinom, međutim, ukoliko dođe do povećane proizvodnje ili ako je bubrezi nedovoljno eliminiraju, dolazi do povećane koncentacije mokraćne kiseline u krvi (hiperuricemija).

Kao posljedica toga, dolazi do odlaganja urata u zglob, u obliku “kristalića”, koji uzrokuju upalu u zglobnom prostoru, hrskavici, tetivama, itd. Osnovni simptom gihta je nagla bol ( još se javlja preosjetljivost zgloba, crvenilo) obično jednog zgloba, a uvjerljivo najčešće lokalizacije boli su palac na nozi i koljeno.

Također, bitno je navesti da se giht oko dvadeset puta češće javlja kod muškaraca, tako da ste dobar kandidat da se prognoze vaše okoline, na žalost, obistine. Međutim, za konačnu dijagnozu neophodne su laboratorijske pretrage, tako da će biti najbolje da se javite svom liječniku.

Što se terapije tiče, primjenjuju se antiupalni lijekovi, koji, u stvari, samo smanjuju simptome (bol, crvenilo) a ne djeluju na uzrok bolesti. Jedina svrsishodna borba protiv gihta je pravilna dijeta (izbjegavanje hrane i pića bogatih purinima).

 

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

 

Back To Top