Preporučiti jedriličaru što jesti je vrlo jednostavno, problemi nastaju prilikom pokušaja provođenja savjeta. Jedriličari se, naime, u pravilu vrlo nezdravo hrane, možda ne toliko što se tiče vrste hrane, koliko što se tiče učestalosti i količine obroka.

Standardno je pravilo da dnevno moramo imati minimalno pet obroka, tri glavna i dva međuobroka (cca. za doručak bi trebali konzumirati 30% potrebne dnevne količine hrane, 40% za ručak a 20% za večeru, te ostalih 10% raspodijeliti na međuobroke).
Podjela tri osnovne vrste namirnica je: cca. 50% ugljikohidrati, 30% masti te 20% bjelančevine ( koliko god blesavo zvučalo, jedna prosječna pizza je najbliža ovom idealu). Također bi bilo uputno ujutro konzumirati što više ugljikohidrata i masti, a navečer bjelančevine.
Ovo je sve teorija, ali, na žalost, kod jedriličara to ne ide tako, pogotovo ne na regatama. Standardna prehrana jedriličara mislim da izgleda ovako: za doručak ako se što pojede - super, na more se ide oko 11-12 sati, na brodu se nešto «čvakne» čisto da se ubije glad, a onda se za večeru «ubije» od hrane. Kad usporedimo ovo sa prije napisanom preporukom, vidimo da je to jako daleko od ideala, tako da bih ja preporučio jedriličarima da, barem kad su kod kuće, pokušaju barem donekle pratiti preporuke.
Svemu ovome bi trebali pridodati i što veće količine voća (voće bi bilo najidealnije konzumirati u međuobrocima). Imajte uvijek, i doma i na regati, jednu zdjelu voća ispred sebe, mislim da ćete za jedno kilo banana, jabuka i naranača uvijek naći nešto novca i vremena.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top