Spavanje, odnosno nedostatak spavanja, je veliki problem, koji naročito dolazi do izražaja na brodu, gdje su ipak živci malo tanji i lakše pucaju, nego “na kraju”.

Poznato je da se na pripremama za veće regate, one oko svijeta, poput Volvo Ocean race-a, mnogo pažnje pridaje i spavanju, odnosno mogućnosti potencijalnog člana posade da zaspe u što kraćem mogućem roku (možda malo smiješno zvuči na prvi pogled, ali tamo “gvardije” i odmori traju po npr. četiri sata i ako vi, zbog specifičnih uvjeta, ne uspijete zaspati odmah, te se odmoriti za slijedeću smjenu, dovodite u opasnost sebe, brod i posadu, tako da se, ne jednom, događalo da su na pripremama za tako zahtjevne regate ljudi odbijani zbog “nemogućnosti pravovremenog zaspivanja”).

ŠTO VI MOŽETE NAPRAVIT ZA VAŠ “LAKŠI SAN”?

Znam da na brodu ne možete baš jako birati, ali, ako možete, pobrinite se da vam postelja ne bude ni pretvrda, ni premekana. Također, vrlo je važno da vam i krevet i posteljina budu od prirodnih materijala, koji, što je manje moguće, upijaju vlagu.
Bilo bi dobro da vam večere ne budu preobilne, da jedete lakše probavljivu hranu, te da ne pijete previše tekućine navečer.
Ukoliko ništa od toga ne pomaže, postoje uvijek i sredstva za umirenje, ali ja bih vam, za početak, ipak preporučio prirodne načine, poput čaja (npr. od kamilice, melise), a nemam ništa ni protiv čaše vina ili piva, samo nemojte pretjerivati.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top