Simptomi koji ste naveli (crvenilo kože, osip, svrab) najviše upućuju na to da se u vašem slučaju radi o tzv. atopijskom dermatitisu.

To je, ukratko, upala kože natala zbog alergije na razne uzročnike. Češća je kod djece I mlađih osoba, mada se može pojaviti i kod starijih.

Uzrok joj može biti hrana (kod djece su to često agrumi), a boravak na moru i suncu može pogoršati bolest. Trajanje bolesti se dijeli na periode kad su simptomi prisutni (tzv. egzacerbacije), te periode mirovanja (tzv. remisije).

Ja bih vam, u svakom slučaju, preporučio da se u periodu pogoršavanja simptoma suzdržite od izlazaka na more, da ne bi pogoršali tijek bolesti (pokušajte se suzdržati i od češanja kože, što također pogoršava simptome).

Atopijski dermatitis sam po sebi nije preveliki problem, problem može biti to što je oštećena koža osjetljivija na pojavu ozbiljnijih infekcija (bakterijama i virusima). Liječenje se (osim izbjegavanja uzroka upale) obično dijeli na lokalno (losioni i slično) te opće (najčešće kortikosteroidi).

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top