Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo prave poplave raznih izotoničnih, vitaminsko-mineralnih napitaka koje se nude sportašima, pa tako i jedriličarima i u tom moru preparata stvarno se teško snaći.

Počnimo od početka: najveći gubitak rezerve minerala i vitamina u organizmu događa se znojenjem, a pošto sportašima, tijekom treninga i natjecanja, znoja ne nedostaje, nadoknada izgubljenog im je neophodna.
I tu dolazimo do ključne rijeci u ovoj priči, a to je – nadoknada. Nema nikakvog smisla uzimati bilo koji od vitaminsko-mineralnih preparata preventivno, pošto organizam nije sposoban stvoriti rezervu tih tvari. Izgubljenu količinu vitamina i minerala nemoguće je, dakle, preventivno «osigurati», potrebno je tu, izgubljenu količinu, nadoknaditi izotoničkim napitkom poslije treninga ili regate.

KAKO ODABRATI ONAJ PRAVI?

Moje mišljenje je da je 99% tih preparata ionako istog ili vrlo sličnog sastava, tako da bih sam izbor prepustio sportašu i njegovom treneru. Bitno je, u svakom slučaju, da se prije upotrebe nekog novog preparata, informiraju o sadržaju istog, da provjere
da nisu slučajno alergični na neku od supstanci u preparatu.
Kod vrhunskih sportaša, podložnim doping kontrolama, jako je važno da se uvjere da ništa od onog što napitak koji namjeravaju konzumirati sadrži nije na listi zabranjenih sredstava.

I još jednom, neka vam uvijek bude na pameti ključna riječ - nadoknada.

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top