Nebrojeno puta jedriličari, treneri ili roditelji pitaju se „Kako da odlučimo koje je jedro za Optimista najbolje kupiti?“. Da bi se odgovorilo u obzir se mora uzeti više važnih elemenata, nekih važnijih od drugih. Po redu važnosti to bi bili slijedeći: masa jedriličara, očekivana snaga vjetra i konstrukcija jedra.

Mike Marshall je dizajner jedara u North Sailsu i već neko vrijeme radi na osvježenju ponude po pitanju ove klase. Ovdje ćemo vidjeti koji si njegovi savjeti i preporuke.

 

Masa jedriličara

Najvažniji element koji se mora uzeti u obzir prilikom izbora jedra za Optimist je masa jedriličara. Najbolje je kad se jedriličar nalazi u sredini intervala definiranog od strane jedrara. Međutim, problem nastaje kad je masa jedriličara izvan (između) dvaju intervala definiranih od strane jedrara. Odluka je tada mnogo složenija. Da bi to pojednostavnili uvijek pitam dva pitanja: Koliko dugo planirate jedriti s ovim jedrom? I kako se jedriličar osjeća dok jedri po teškim uvjetima?
S obzirom da se prosječni jedriličar u Optimistu neće udebljati više od 3-4 kg po sezoni, općenito preporučujem jedro koje je u gornjoj granici po pitanju masenog intervala. Ali ako će se jedro koristiti dulje vrijeme biranje jednog iz slijedećeg masenog intervala čini se najboljom opcijom, jer će jedriličar sigurno narasti (dobiti na masi) u tom periodu. Naravno, uvijek postoje odstupanja od ovih općenitih pravila, jedno od njih je osjećaj kakav jedriličar ima za vrijeme jedrenja po jakom vjetru. Netko tko se osjeća ugodno po teškim uvjetima i vješt je u „izbijanju“ snage iz jedra vjerojatno će uspješno svladati i jedro koje je u intervalu za jedriličare s većom masom. Obrnuto vrijedi za jedriličare koji se ne osjećaju ugodno po jakom vjetru. Svejedno ako ovaj jedriličar želi zadržati novo jedro dulje od jedne sezone, jedro iz intervala za laganije jedriličare sigurno je bolji izbor jer se iz njega može laganije izbijati snaga.

 

Očekivana snaga vjetra

Druga briga prilikom izbora novog jedra je pitanje koji uvjeti će najčešće vladati na moru kad se jedro bude koristilo. Općenito, uvijek se želi jedro koje razvija više snage (ono za jedriličare s većom masom) po laganim vjetrovima i jedro koje razvija manje snage (ono za jedriličare s manjom masom) u uvjetima jačeg vjetra. Stoga, ako će se jedro koristiti uglavnom u ljetnim uvjetima laganijeg vjetra uvijek preporučam jedro za jedriličare iz višeg intervala mase, pogotovo ako je masa jedriličara između dvaju masenih intervala.
S druge strane, ako će se jedriti u akvatorijima gdje dominiraju jači vjetrovi moja preporuka je najčešće ono iz intervala za jedriličare manje mase, pogotovo za jedriličare koji su između dva masena intervala.
Uzmite u obzir da se vremenski uvjeti ne mogu dobro predvidjeti za određenu zonu, bez obzira na uobičajene vremenske obrasce... nikad se nemojte, prilikom izbora jedra, oslanjati samo na očekivane uvjete po pitanju vjetra.

 

Konstrukcija jedra – Xcut, Radijal ili Hibrid?

Prilikom kupnje novog jedra definitivno treba uzeti u obzir i način njegovog šivanja (konstrukcije). Da li je najbolje kupiti radijalno jedro, „crosscut“ ili hibridno (kombinirano)?
Svaka od ovih konstrukcije na drugačiji način stvara oblik jedra, a to se dalje različito manifestira na performanse jedra.
Ali zapamtite da konstrukcija jedra nije najvažniji element. Umjesto toga, treba znati kako jedro određene konstrukcije reagira u rukama pojedinog kormilara. To znači da je vrlo važno iskustvo koje je jedriličar do tada stekao s pojedinim načinom izrade.
Ako je jedriličar naviknut na Crosscut, kako to jedro reagira i na njegov oblik osobno preporučujem da ponovno nabavi crosscut tip jedra. Jednako vrijedi i za jedriličare koji su se naučili na radijalno jedro. On ili ona tada definitivno treba ostati vjeran radijalnoj konstrukciji.
Prelaskom na jedro napravljeno drugim načinom šivanja rijetko kad se dobije određeni napredak. Dobitak na performansama novog jedra čije ponašanje se već poznaje tipično je veći od potencijalnog napretka dobivenog prelaskom na jedro drugog kroja s kojim se tek treba naučiti rukovati.
Ne treba zaboraviti da ostanak vjernosti onome s čim imate iskustva često smanjuje razinu frustracije i povećava užitak jedrenja.

 

 

 

 

Back To Top