Nakon malo dulje pauze JK Reful iz Cresa bio je domaćin jedne velike regate, ovog puta to je bilo Prvenstvo Hrvatske za jedriličare do 12 godina starosti, odnosno za najmlađe aktivne sportaše registrirane pri HJS-u, a organizator eventa bio je Jedriličarski savez Primorsko Goranske županije.

Ukupno je bilo prijavljeno 100 kadeta i kadetkinja, a organizatori su imali vrlo dobar osjećaj kad su podjelu u grupe namjestili za situacije ako na regati bude više od 110 sudionika. Tako je na moru bila samo jedna skupina koja je uspjela odjedriti samo dva plova!

Organizacija ovog Prvenstva bila je posebno teška jer je lokacija jedrenja bila dislocirana u odnosu na klupske prostore. Tako da je mnogo logistike trebalo donijeti i dovesti na mjesto događanja.
Taj dio su dečki iz Cresa izvrsno odradili i izvrsno iskomunicirali s kampom gdje su se nalazila sva događanja.
Kamp nam je toliko izašao u susret da moram reći da je to bila suradnja kakva se samo može poželjeti!
Svi kombiji i trajleri bili su tu, dobili smo na korištenje plažu, plato, vodu, pontone za vezivanje više od dvadeset gumenjaka, organizirali su hranu svaki dan, spavanje i večere za suce!
A što se tiče vremena, odnosno vjetra... slobodno mogu reći da je vjetar bio neupotrebljiv. Uvjeti na moru su bili zaista teški. Netko tko je sve gledao s kopna vjerojatno je pitao zašto se ne jedri, ali promjene vjetra bile su toliko česte i po smjeru i po snazi.
Termika na koju se inače može računati i za koju se očekivalo da će se ustaliti oko podne i biti stabilna bar dva sata, jedva bi bila stabilna jedan sat, pa onda presidravanja itd.

Nena Marelić Iussich, član Organizacijskog odbora

Od tri dana predviđena za jedrenje uspjelo se jedriti samo u petak i nedjelju i to po samo jedan plov. S obzirom na uvjete i količinu jedrenja klinci su u nedjelju bili izrazito nestrpljivi i čak 20 ih je "skinuto" na BFD, a nekima je to apsolutno uništilo sve snove o dobrim rezultatima. Najbolji primjeri su Roko Mlinar iz JK Uskok i talijanski jedriličar Gabriele Vianello iz Venecije koji su u prvom plovu bili 4. i 5. ali su zbog težine crne zastave i izostajanja odbacivanja najlošijeg rezultata, regatu završili na 48. i 50. mjestu.

Zato je nekolicina s vrha pokazala da se strpljenje definitivno isplati. Vrhunsko jedrenje i u prvom i drugom plovu pokazao je član JK Briva Maroje Morožin koji je osvojio 2. i 7. mjesto i tako s 9 bodova osvojio naslov najboljeg jedriličara na Prvenstvu Hrvatske.

Uz Maroja najviše su se veselili još Lovre Radnić iz JK Val (Šibenik) i Marko Pezelj iz JK Mornar. Svoja mjesta na postolju osvojili su s 12 i 15 bodova, a bodovno vrlo blizu bili su im i konkurenti koji su se rasporedili do 8. mjesta.

Što se tiče djevojčica, najbolja je bila Rita Lukarić iz JD Val (Crikvenica) koja je završila na 7. mjestu, a s njene desne i lijeve strane bile su Talijanke Arriana Penso na 17. mjestu i Ida Falatov, na 30. mjestu. Ako bi gledali konkirenciju u zatvoreno dijelu prvenstva onda su srebrena i brončana bile Ana Perušić iz JK Galeb i Marta Hrabrić iz JK Vihor na 31. i 42. mjestu generalnog plasmana.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok multimedijalne materijale možete pronaći na Facebook stranici kluba. 

Naslovna foto: JK Reful

 

Back To Top