U Monfalconeu u Italiji organizirano je i odjedreno Južnoeuropsko prvenstvo klase Šljuka, a na kojem je nastupila 41 posada iz Belgije, Italije, Hrvatske, SAD-a i Norveške. S jedrenjima se krenulo u petak 16. rujna, a završilo se u nedjelju 18. rujna. Ukupno je odjedreno 5 plovova po najširoj mogućoj lepezi snage vjetrova.

Hrvatsku su na ovom regionalnom natjecanju s globalnom konkurencijom predstavljale čak četiri posade. Tri su bile iz JK Galeb, braća Vlado i Bojan Grego, Dado Velikić i Igor Ružić, te Milko Volarić i Dean Pavlek, a četvrta je bila u mješovitom sastavu u svakom pogledu. Bila je sastavljena od Mladena Peharde i Anđele de Micheli Vitturi. Mora se naglasiti da je to do sad najveća skupina Hrvata koja je zajedno nastupila na nekoj inozemnoj regati u klasi Šljuka.

Program velikih natjecanja ove klase uvijek predviđa jedrenje po dva plova svakog dana, pa je tako bilo zamišljeno da ih se ovog vikenda odjedri šest. Međutim, vremenski uvjeti dozvolili su organiziranje pet jedrenja, što je također vrlo dobar broj koji je omogućio da se tolerira jedna greška, odnosno da se omogući jedno odbacivanje najlošijeg rezultata.

U vrlo dobroj formi bila su braća Grego. S obzirom na vremenske uvjete koji su iz jednog ekstrema prelazili u drugi, odnosno koji su u jednom plovu izrazito favorizirali teške posade, a u drugom lagane, oni su se koncentrirali na održavanje dobrog prosjeka. Inače su njih dvojica u skupini vrlo laganih posada. To im nije išlo na ruku prvog dana, ali maksimalno su iskoristili posljednjeg, a ono što je najvažnije je da su nakon odbacivanja sve ulaske u cilj imali između prvog i devetog mjesta. Čak i odbačeno 11. mjesto nije bilo preveliki problem.

Na kraju su u sumu ušla 9., 6., 1. i 7. mjesto. Zbroj je rezultirao s 23 kaznena boda i imali su jedan manje od četveroplasiranog Talijana Pietra Fatonija koji je jedrio u paru s Norvežankom Maj Kristin Borgen koja je lani zajedno s Anđelom osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu za ženske posade.

S druge strane, srebro nije bilo baš toliko blizu. Talijani Bruni i Scarselli pobjegli su im šest bodova, dok su njima Belgijanci Hens i Talijan Michel pobjegli sedam bodova. Inače, Belgijanci su bili stvarno najbolji s dvije pobjede i dva četvrta mjesta, dok su srebreni Talijani uz jednu pobjedu imali i dva treća mjesta, te jedno deseto. Ali prepustimo riječ flokistu naše najbolje posade pa da saznamo ponešto iz prve ruke:

Regata je organizirana kao Južnoeuropsko prvenstvo, a organizirao ju je Pietro Fatoni koji je inače i jedan od najboljih proizvođača jedrilica klase Šljuka, pa je na osnovu svojih poznanstava okupio poprilično jaku flotu koja je na kraju bila mnogo jača nego da su jedrile samo posade iz južne Europe.
Bili su zastupljeni svi uvjeti. U četvrtak navečer zapuhala je škura bura, a držala je još i u petak. Tako da smo u petak jedrili po toj buri koja je puhala od 18 pa do 25 čvorova! Baš je bilo na granici hoće li se jedriti ili ne.
Drugi dan se pomalo razvedrilo i puhala je tramontana koja je puhala od 12 do 15 čvorova. To poslijepodne smo napravili dvije regate.
I u nedjelju je okrenulo na lijepo vrijeme i imali smo lagani maestralić... lagana termika od 7-8 čvorova. Ali taj vjetar pred kraj nije izdražao, već je padao pa se posljednji plov morao i skratiti.
S obzirom na tako raznolike uvjete i rezultati su dosta varirali. Znači, na veliku flotu bilo je važno držati dobru konstantu.
Ekipe koje su teške i koje znaju po jakom vjetru napravile dobre rezultate, a zato su zadnji dan zbo svoje mase bili u problemu.
Tu je na kraju Belgijanac Hens koji i inače spada među najboljih pet u Europi, a jedrio je s Talijanom Michelom, odlično odradio cijelu regatu i suvereno uzeo prvo mjesto.
Vrlo dobri bili su i drugoplasirani Talijani i ta dva mjesta nikako nisu dolazila u pitanje.
Uz nas su bile još dvije posade iz Galeba, a četvrta posada bila je kombinacija Mladena Peharde za kormilom i Anđele de Micheli Vitturi na floku. Njih dvoje i posada Velikić - Ružić dvije su nove posade. I jednima i drugima ovo je bila treća regata nakom što su prvu imali u Mošćeničkoj dragi i drugu prošlog vikenda u Splitu.
U principu ovo im je svima bila prva velika regata, jer skroz je druga stvar kad se jedri sa samo 6-7 Šljuka i u floti gdje ih je više od 40.
Moram reći da je Šljuka vrlo tehnička klasa. Vrlo je teško natrimati je da po svakim uvjetima ide maksimalno brzo. Da bi se to sve moglo štimati potrebno je imati strahovito puno treninga. Čak i mi što u njoj jedrimo deset godina ne znamo sve. Tek kad startamo i vidimo kako voze drugi pored nas znamo gdje smo. Možemo raditi sve kako treba, ali ako je "štela" kriva onda nema pomoći. Ovo nisu brodovi koji glisiraju, tako da je ovo vrlo, vrlo bitno.
Što se tiče mene i brata, mi spadamo u lakše posade. Idealno bi bilo da se ima 150 kg, a mi smo na 123 kg, a i u Kvarneru imamo uglavnoj slabiji vjetar, tako da smo se poprilično dobro utrimali za takve uvjete i to su nekakvi uvjeti koji su naš forte, kad mi možemo najbolje potegnuti.
Unatoč svemu uspjeli smo biti vrlo konstantni. Po tom jakom vjetru prvog dana uspjeli smo u cilj ući kao deveti.
Drugi dan smo malo brljali. Prvi plov dana ušli smo kao šesti, a u drugom plovu držali smo to isto mejsto, ali na kraju smo nešto zeznuli i završili kao 11.
A zadnji dan su stigli naši uvjeti, a i sreća je bila na našoj strani. Startali smo na pinu i baš je i dalo s te strane i kako smo poveli regatu, tako smo uspjeli zadržati vodeću poziciju do samog kraja i na kraju pobijediti. To nas je dosta poguralo naprijed u generalnim rezultatima.
U zadnjem plovu isto smo bili dobri, držali smo se oko četvrtog mjesta, ali na kraju smo opet nešto pogriješili i ulazimo u cilj kao sedmi.
Na kraju drugog dana imali smo sedmo mjesto, a ta dva zadnja plova po laganom vjetru su nas značajno pogurala prema naprijed.
S druge strane, oni koji su bili ispred nas i imali dobre rezultate kad je jako puhalo, sad su bili poprilično loši i od ta dva loša rezultata jedan su odbacili, ali drugi im je ostao i zbog njega su potonuli na ljestvici.
Tako je npr. konkurent koji nam je bio najbliži čak i prestupio na posljednjem startu i završio kao peti.

Vlado Grego, JK Galeb

Foto: Andrea Carloni 

Prva iduća naša posada završila je na 22. mjestu. Mladen i Anđela, pogotovo kad se uzme u obzir da je Mladen praktički početnik u Šljuci, mogu biti vrlo zadovoljni tim rezultatom. Stalno su bili u sredini flote i na kraju su im se bodovala dva dvadeseta, i po jedno devetnaesto i deseto mjesto.

A šest mjesta lošiji bili su Milko i Dean. Oni su prvog dana bili solidni 16., ali s dva trideseta i jednim 22. mjestom nisu mogli računati na bolji plasman od ovog.

Nakon drugog dana obje ove naše posade bile su mnogo bolje postavljene, pogotovo Mladen i Anđela koji su bili na 15. mjestu.

Kompletne rezultate Prvenstva možete pronaći na ovom linku, dok na www.snipe.org možete pronaći bogate fotogalerije s ovog lijepog eventa.

Foto: Vlado Grego - privatna arhiva 
Naslovna foto: Andrea Carloni

 

Back To Top