Članovi JK Trogir su vikend nakon regate klase Melges 24 organizirali još jedan atraktivni jedriličarski event, regatu klase IOM. Ova regata je bila prva nakon pauze duge točno deset godina i obećaju da se do idućeg izdanja neće trebat ponovno toliko čekati.

Njihovom pozivu odazvalo se 12 jedriličara i jedriličarki koji su u dva dana jedrenja odjedrili puni predviđeni program.

Prvi dan regate jedrilo se na poziciji smještenoj između Čiova i kopna, odnosno između dva Čiovska mosta, a drugi dan ispred jednog auto kampa na Čiovu, preko puta Trogirskog škvera.

Oba dana prošla su u znaku oblačnog vremena, ali srećom po natjecatelje kiše nije bilo. S druge strane, prognoza je bila izrazito optimistična po pitanju vjetra, ali na kraju se pokazalo da je subotnje regatno polje bilo na poziciji koju je vjetar na neki način zaobišao, pogotovo kad se usporedi s nedalekim regatnim poljem na kojem se jedrilo PH za klasu Moth. Međutim, manjak vjetra nije bio poseban problem jer RU jedrilice mogu sasvim kompetitivno jedriti i po svega nekoliko čvorova vjetra, ali prisustvo jakog kurenta bila je stvarno otežavajuća okolnost. Do kraja vremena predviđenog za jedrenje regatno polje moralo se korigirati nekoliko puta, pa čak i za 180°, a jednom je RO morao i prekinuti jedrenje.

U ovakvim uvjetima uspješno se privelo kraju maksimalnih deset plovova.

Idući dan flota se prebacila na drugu lokaciju da bi se izbjeglo jedrenje po kurentu. Također, na novoj lokaciji vjetar je bio dosta stabilniji po pitanju smjera, osim nekoliko korekcija startne linije i privjetrinske oznake ništa drugo nije trebalo mijenjati.

Snaga vjetra bila je uglavnom u opsegu u kojem se koriste najveća (A) jedra, a u samo jednom plovu vjetar je dovoljno pojačao da se skoro cijela flota prebaci na "prvi krat", odnosno B komplet jedara.

Osim po povratku u Trogirski akvatorij, regata će u modelarskim krugovima ostati u kolektivnoj memoriji po velikom broju kritičnih kvarova na ključnom dijelu opreme, električnom vinču. Čak četiri jedrilice su morale odustati od jedrenja zbog ovog problema! U subotu jedna i u nedjelju tri.

Ovaj problem manifestirao se i u rezultatima, jer jedan od četvero bio je i Zvonko Jelačić.

Među jedriličarima koji su ostali na regatnom polju najuspješniji bio je povratnik u klasu, domaći jedriličar Mario Škrlj. Prvo mjesto je osvojio s čak 17 bodova prednosti ispred Borisa Bakotića kojem se na samo četiri boda približio Tomislav Bezić.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.


Ovom prilikom treba istaknuti još jedan highlight regate, a to je povratak u klasu nakon vrlo duge pauze Splitskog jedriličara Svena Forensea. 

 

Back To Top