Jedriličarski klub Split ponovno je ugostio jedriličare u klasi Moth i organizirao im treće Prvenstvo Hrvatske koje je i ovog puta imalo otvoreni karakter.

Na PH za 2023. godinu brojno stanje povećano je za skoro 30%, odnosno nakon lani prijavljenih sedam jedriličara, ove godine na foilanje u Kaštelanskom zaljevu prijavilo se osam jedriličara i po prvi put jedna jedriličarka.

I dalje se ova klasa u Hrvatskoj zadržala na jednakom broju jedrilica, konkretno tri, ali zato su atraktivnosti natjecanja pridonijeli jedriličarka iz Njemačke, po jedan jedriličar iz Poljske i Italije, te tri Slovenca.

Program regate predvidio je tri dana jedrenja, ali slično kao i u Puli na ILCA 6 Prvenstvu Hrvatske, ni ovdje vremenski uvjeti nisu išli na ruku organizatorima i jedriličarima.

U petak se nije organizirao niti jedan plov, u subotu su četiri, a u nedjelju također niti jedan.

Subota je bila vrlo aktivna jer se na more izašlo dva puta. Nakon prvog izlaska odjedrila su se tri plova, pa se flota zbog nevere vratila u Lučicu, pa se odjedrio još jedan dodatni plov nakon što se vrijeme smirilo.

Što se tiče nedjelje, ona je cijela bila u znaku kiše i nevera, tako da je učinak bio jednak onome od petka.

Naši jedriličari ponovno su potisnuti na donji dio ljestvice. Luka Dogan zauzeo je 7. mjesto, a Tonči Stipanović 8., dok Toni Bulaja nije odjedrio niti jedan plov. Inače, ni Luka ni Tonči nisu odjedrili kompletnu regatu. Luka je odjedrio tri plova i osvojio naslov:

Foto: Marko Bertolino

Tonči je imao nešto više tehničkih problema, pa je do drugog mjesta u zatvorenom dijelu Prvenstva stigao nakon dva odjedrena plova.

Što se tiče postolja u generalnom plasmanu, na najvišu stepenicu popela se Njemica Lisa Schweigert koja je dva puta pobijedila i dva puta u cilj ušla kao drugoplasirana.

Na srednju stepenicu popeo se Poljak Robert Graczyk, koji je odnio preostale dvije pobjede, ali po pitanju drugih mjesta nije uspio parirati Lisi, dok se na treću stepenicu popeo Slovenac Gasper Strahovnik koji je najkonstantnije jedrio i u tri plova osvojio treće mjesto i uz njih još i jedno četvrto.

Foto: Alenka Alujević

Vrlo dobro jedrenje pokazao je i Talijan Fabio Mazzetti, ali DNS iz drugog plova znatno mu je smanjio nade za postolje.

Kompletne rezultate ovog Prvenstva Hrvatske možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: JK Split

 

 

Back To Top