5. kolo Splitske trening lige u jedrenju je prošlo u znaku obaranja dva rekorda. Jedan drag svima koji su sudjelovali, naravno riječ je o broju sudionika kojih je ove nedjelje bilo čak 23 i drugi koji nije baš omiljen, ali je išao ruku pod ruku s vremenskim uvjetima, koji se odnosi na vrijeme provedeno na moru. Više od 3 i pol sata je trebalo pobjedniku, jedrilici Farabut s Lovrom Perhatom na kormilu. 

Ruta na kojoj je ovaj antirekord postavljen definirana je na potezu Galebovi - govnjara Duilovo - govnjara Zenta (pomoćni cilj) - govnjara Duilovo - Galebovi. Ukupna duljina je 9.3NM, što bi značilo da ako je Farabut stalno jedrio po ravnoj liniji njegov prosječni VMG bilo je nešto veći od 2.8 čvorova.

Prognoza je već prije vikenda najavljivala da će biti teški uvjeti po pitanju vjetra, pa je s tradicionalnih 10:00 start prebačen na 13 sati. Puhao je lagani jugozapadnjak, a uz Farabuta najbolje se po njemu snašao Vedran Ujević sa svojom ekipom na Vigi. Oni su u cilj stigli minut i pol iza Farabuta.

Link između vodećeg dvojca i ostatka flote koji se uspješno vratio do Galebova činio je maleni Diablo Darka Orlandinija. Treće mjesto u realnom vremenu je osvojio s dvadeseset minuta zaostatka za Farabutom, a s 8 minuta prednosti ispred četveroplasirane Blue Lady koja je ujedno i najveća jedrilica koja je dojedrila do cilja.

Kroz idućih dvadeset minuta do cilja je stiglo još 6 jedrilica. Posljednji među njima je Satan II. Njegovo jedreno vrijeme je bilo 4:20:30. Ostalima se za formiranje poretka računao pomoćni cilj na spomenutoj govnjari ispred Zente.

Prvi "ispod crte" završava Karlo Kuret sa svojom Salonom 34. Uz njega su se našle još dvije velike jedrilice, IMX 45 - Branko i Dehler 38 - Blue Chip, a nakon njih pejada SSC-ova i mikrača. Kompletan i točan redoslijed možete pronaći na ovom linku.

Po pitanju konačnog poretka po Openu raspored na samom vrhu je nepromijenjen. Unatoč izostanku s ovog kola vodeću poziciju i dalje zauzima Toma, a na lako nadoknadivu razliku se primakla Quaka. Razlika je jedino na trećem mjestu s kojeg je ispao Adio pameti (trenutno je na suhom) a na kojem je sad Viga koja je preskočila konstantno četveroplasiranog Fugua. Inače, trenutno su na ovoj ljestvici 33 jedrilice!

Foto: Vedrana Polić, službena Pilates bova lige

Slična situacija po pitanju pobjednika bila je i na THC ljestvici. Vrlo tijesnu pobjedu s 41 korigiranom sekundom odnio je Farabut ispred Diabla. A na trećem mjestu završava Ultra mala ribica, First 18 (ex. Seascape 18), na kojoj su jedrile dvije djevojke - Nađa Tomašević i Ana Zelić. Njihov zaostatak za Diablom je bio veći od 9 korigiranih minuta.

Društvo THCovaca koji su regatno dojedrili samo do pomoćnog cilja predvodi Blue Chip koji je značajnije pobjegao Ančici i Sinbadu. S druge strane oni su imali napetiji duel i sekunde su odlučivale o boljoj poziciji.

Gledajući generalni poredak vodeći trojac je i dalje isti. Jedino bi se Sinbad trebao malo zabrinuti za svoj status s obzirom da mu se vrlo blizu primakao Fugu kojem također vrlo opasno prijeti Farabut koji je pobijedio u 4. i 5. kolu! Ako Lovre Perhat i društvo nastave ovim ritmom i Quaka bi se mogla zabrinuti za status THC lidera.

A posljednja faza ovog druženja pod jedrima odigrala se u Kutići, kultnom okupljalištu u krugu JK Mornar. Na rasporedu je bila marenda za sviju uz pregršt dobrih vibracija.

Kako bi se reklo... nastavak u idućem broju cool

 

Naslovna foto: Vedrana Vesanović

 

Back To Top