Lovre Perhat je uspio u dva posljednja kola pobijediti po Openu i to s dvije različite jedrilice, prvo s Farabutoam, a sad i s Barba Brankom! Stvarno dobar prosjek, a može se reći i izazov ostalima. Istina to je izjednačenje rezultata iz prva dva kola od Matka Stanića koji je također dva puta pobijedio, ali oba puta s istom jedrilicom.

Gledajući bodovno stanje na ljestvici generalnog plasmana po Openu to je mnogo bolje za jedrilicu Toma, jer je maksimalni broj bodova u oba kola ostao na njenom kontu, dok je Lovre stotice podijelio na dvije adrese.

Inače, na 6. kolo Splitske trening lige nastupilo je 17 jedrilica. Nešto manje sudionika nego što se moglo vidjeti na prethodna dva kola, ali vjerojatno je dio sudionika bio spriječen sudjelovanjem u organizaciji Otvorenog prvenstva Splita za klasu Optimist, odnosno na Velikoj nagradi Mornara za klase Laser.

Predložene rute koje su bile opcija za različite vjetrove su bile potpuno jednake prijedlozima od prije dva tjedna. S obzirom da je zapuhao maestral izabrana je ona koja je nakon Galebova vodila do govnjare preko puta uvale Mavarštica na otoku Čiovo i nazad na Galebove. 

Sad je već postalo normalno na ovim trening okupljanjima vidjeti neke od najrespektabilnijih Splitskih regatnih jedrilica, pa je i ovaj put flota bila predvođena Barba Brankom, Toto Travelom i Mareusom II. Kako je jedriličare je pratilo 5 do 10 čvorova maestrala, na vrhu su se očekivano odmah nakon starta izvukli oni s najvišim jarbolima. Dvoboj koji se od početka do kraja vodio bio je između Branka i Tota, dok su se ostali u cilju poredali praktički po duljini vodne linije.

Od 17 jedrilica na startu njih 13 je uspjelo odjedriti kompletnih 12 NM zadane rute. Dvije su uspješno stigle samo do pomoćnog cilja, dok je odlazak maestrala još dvije onemogućio i u postizanju tog rezultata.

Foto montaža: Goran Martinović

Izostanak Matka Stanića i njegovog Tome rezultiralo je njegovom smjenom s liderske pozicije u generalnom plasmanu. Trenutno ga je prestigla, do prošlog kola drugoplasirana, Quaka s Goranom Martinovićem, a bodove je ovaj put osvojila s Anom Zelić za kormilom. Do ove smjene na vrhu zapovjednog lanca je došlo jer je ovo kolo skupina djevojaka, koje je okupila Ana, iskoristila kao pripremu za slijedeće izdanje PMS regate koju će isključivo ženske posade jedriti na Visu. A kako Goran nije htio propustiti ovo kolo jedrio je na J24, Filka, s kojim je dojedrio do 9. mjesta po Openu.

Viga i Fugu i dalje zauzimaju 3. i 4. mjesto, dok je Farabut iskoristio nastavak boravka Elana 450, Adio pameti, na suhom vezu zbog priprema za nastavak sezone. A kad smo već kod Open ljestvice lijepo je spomenuti da je ovo kolo donijelo još dva imena na popis, tako da je bilanca sudionika nakon 6 kola, čak 35 jedrilica.

Po službenom premjeru Splitske trening lige, THC-u, ovu nedjelju je jedrilo deset jedrilica. Ovaj put maleni nisu uspjeli "pojesti" velike, koji su uspjeli dojedriti dovoljno brzo do cilja da i nakon korekcije zauzimaju mjesta na vrhu. Što se toga tiče Mareus koji je u cilj dojedrio 7 i pol minuta iza Tota, nakon korekcije je ostvario prednost od skoro 3 korigirane minute.

U skupini od 19 jedrilica (do ovog kola ih je bilo ukupno 17) koje kategoriziraju svoje jedrenje po THC-u i dalje su najbolji Quaka i Kain koji je izostao ovo kolo. Dosta blizu su mu prišli Farabut i Fugu koji su na 5. mjesto izgurali malenog Sinbada.

Što se poretka ostalih jedrilica tiče tu nije bilo velikih promjena.

Iduće kolo je za dva tjedna, a domaćin će po drugi put ove sezone biti JK Strožanac.

 

Naslovna foto: Damir Kraljević

 

Back To Top