Održana je završna svečanost na kojoj su službeno proglašeni najbolji kadeti i juniori Primorsko-Goranske županije za 2018. godinu.

Sad već tradicionalno mjesto gdje se okupljaju jedriličari kad je Rijeka u pitanju, botel Marina na Gatu Karoline Riječke, bio je i ove godine domaćin ove prigodne svečanosti. Osim organizatora i jedriličara nazočili su treneri, roditelji i prijatelji, a druženje je proteklo u ugodnom ambijentu koji nažalost ovaj put nije bio naklonjen glavnoj fotografkinji koja je imala problema s kamerom.

Čak 71 ime se može pročitati na rang ljestvici klase Optimist. Od 14 regata u županiji odjedrili su ih 11. Malo manje od polovice natjecatelja na listi su u kategoriji mlađih od 12 godina i po prikazanim rezultatima jedriličari sa sjeverne strane Kvarnera mogu mirno spavati po pitanju svojih nasljednika. 

Naravno, stariji su bili u samom vrhu, ali mlađi su im se primaknuli vrlo blizu. Braća Tin i Edo Fike iz JD Crikvenica su zauzeli vrh ljestvice, a Tin je s vrlo malenih 5 bodova razlike pobjegao svom bratu. Skoro duplo više bodova je imala najbolja djevojčica na ljestvici, Tia Dujmović iz JK Opatija. Šest bodova iza je završila Carla De Carina iz JD Val, a na petom mjestu generalnog plasmana je završila njena klupska kolegica Barbara Perušić koja je bila najbolja u kategoriji do 12 godina.

Čak pedeset bodova iza se smjestio idući jedriličar, a to je najbolji dječak do 12 godina, Mark Maglica iz JK Galeb. Osam bodova iza završava Sara Mavrić iz JK Plav, 7. ukupno i 3. do 12 godina.

U nastavku ljestvice nije bilo posebnog pravila kako su se razmjestili jedriličari iz Optimista gledajući s njihove dobne strane, a može se primijetiti da je u prvih 34 na rangu podjednak broj mlađih i starijih od 12 godina!


Foto: Izabela Petković, najbolji u klasi Optimist

Za Lasere 4.7 na početku godine bilo je predviđeno 12 regata koje bi se bodovale, a uspješno je odjedreno njih 8. I ovdje je bila dominacija članova JD Val iz Crikvenice.Daleko ispred svih su bile Ursula Balas i Nika Manestar. Ove dvije djevojke su dominirale na svim regatama osim na Kupu Opatije gdje su zauzele 3. i 4. mjesto. A da djevojke vladaju Kvarnerom u ovoj klasi potvrdila je Illa Rodman iz JK Plav koja je zauzela treće mjesto u generalnom poretku. Tek nakon njih dolaze momci iz JK Punat i JK Plav, Marko Justinić, Karlo Bajo i Jakov Braut koji imaju međusobnu malu razlikom u bodovima, ali koji su bodovno dosta daleko iza djevojaka.

Foto: Izabela Petković, najbolji u klasi Laser 4.7

Jedina klasa u kojoj nisu dominirali članovi JD Val bila je Laser Radial. Tu je apsolutno najbolji bio Krešimir Buneta iz JK Opatija. On je najredovitije nastupao na regatama u svojoj županiji i ostvario nedostižnu razliku ispred klupskog kolege Antonia Lukšića koji je izostao jednu regatu više i na taj način pokvario svoju dosta dobru šansu i za osvajanje samog vrha ljestvice. Po ostvarenim rezultatima u toj gužvi na postolju mogao je sudjelovati još jedan Opatijac, Marko Vuksanović, ali sudjelovao je samo na dvije regate županijske lige.

Jedina medalja koju je JK Galeb osvojio ove godine pripada Robertu Misleju za treće mejsto u ovoj konkurenciji. Za samo dva boda je pobijedio još jednog Galebaša, Franu Šestana koji je ostao na 4. mjestu.

A na ovom rankingu trebalo bi spomenuti i Ivana Holjara iz JK 3.maj koji je pokazao da unatoč dobnoj razlici koja nije išla u njegovu korist može, ako imate dovoljno želje i strasti za jedrenjem, možete sudjelovati u nadmetanju s mladim lavovima. On je nastupio na prve dvije regate i plasirao se na 6. mjesto generalnog plasmana.

Foto: Izabela Petković, najbolji klub - JD Val

Ljestvice za Laser 4.7 i Laser radial zajedno imaju 35 imena. U principu, ako se gleda po dobnim skupinama, nije riječ o velikom osipanju prelaskom u juniorsku klasu 4.7, ali u Radialu se ipak osjeća manjak kadra. 30 kadeta je u kategoriji klase Optimist do 12 godina, starijih kolega im je trenutno na ljestvici 41. Naravno, treba uzeti u obzir da je jedan dio djece tu bio samo za vrijeme pohađanja ljetne škole jedrenja... zatim u Laseru 4.7 nastavlja jedriti njih 23, a u Radialima ih je samo 12. Koji je razlog tom malom broju? Pubertet? Želja za jedrenjem u nekim drugim klasama?

 

Naslovna foto: Izabela Petković

 

Back To Top