Jedriličarski klub Vega iz Pule je još jednom bio domaćin jednoj od najmasovnijih regata malih klasa na Jadranu! U klasi Optimist je sudjelovalo 344 kadetkinje i kadeta, u Laseru 4.7 95 njihovih malo starijih kolega i kolegica. Zatim 52 Radialaca i 15 najstarijih u Laser Standardu. Ukupno fenomenalnih 506 jedriličara i jedriličarki, brojka nedostižna ogromnom broju organizatora!

Da bi se skupio ovoliki broj natjecatelja "udružilo" se čak sedamnaest nacija. Inače je regata već od samih početaka, njenog prvog izdanja, imala međunarodni karakter. Naravno, riječ je o prijateljima iz Slovenije., a na drugom izdanju priključuju se i Talijani. I ostalo je povijest, tako da je ova regata označena obaveznom za sve jedriličarske klubove srednje i istočne Europe, a nije rijetkost da se zaleti i po nekoliko Francuza, Engleza, Švicaraca...

Ovoliki broj natjecatelja zahtijeva od organizatora da se organizira određen broj grupa za skoro svaku klasu, postave odvojena regatna polja, osigura veliki broj volontera koji će pomoći u raznim segmentima organizacije, kao i odgovarajući broj dana jedrenja. U Puli je to postavljeno na tri dana. A ove godine je od petka 7. prosinca, do nedjelje 9. prosinca klasa Optimist odjedrila respektabilnih 7 plovova, dok su svi Laseri odjedrili po 6 plovova. Kad se uzme u obzir da se Sv.Nikola jedri na kraju jeseni, kad je dan vrlo kratak, pa se posljednji mogući start može signalizirati najkasnije u 15 sati, odjedren je stvarno odličan broj regata.

A evo što je o regati izjavila članica Organizacijskog odbora, gđa. Gea Damjanović:

Prošla godina je bila rekordna s 540 sudionika, ali i ova godina nije bila loša, pogotovo što se tiče laseraša kojih nije bilo ovoliko niti lani na rekordnom izdanju. Posljednji put ih je bilo u dvoznamenkastom izdanju 2012. godine. Ovo spominjem jer kad je više od 10 Standarda na regati onda mogu dobiti bodove za World Sailing rang ljestvicu, jednako vrijedi i za djevojke u Radialima. Naravno, količina bodova nije jednaka onima koje se dobivaju na velikim inozemnim regatama, ali sigurno imaju odgovarajuću težinu za one koji ne jedre toliko van Hrvatske. Što se tiče uvjeta na moru, oni su bili dosta dobri. Prvog dana regate sve klase su odjedrile po tri plova po jugu koje je puhalo od 8 do 10 čvorova. Za subotu je prognoza bila vrlo loša. U najavi je bilo i vrlo jako jugo i jednako jaka bura. Međutim od toga nije bilo ništa. Istina, izašlo se na more malo kasnije, oko podne, a Optimisti su odjedrili samo jedan plov po laganih 6-7 čvorova tramontane. Zato je u nedjelju puhao jugozapadnjak od oko 15 čvorova, praćen vrlo velikim valom i sve klase su ponovno odjedrile kompletan dnevni program od po tri plova. Iz tog smjera inače ne puše često. Val kakav se stvori po tom vjetru je stvarno neugodan. Jedriličari nisu imali baš toliko problema, ali zato su članovi Regatnog odbora koji su bili na usidrenim brodovima bili desetkovani. Moram spomenuti da na kraju regate statistički obradimo podatke o natjecateljima i da smo ove godine došli do zaključka da se počelo mnogo više raditi s klincima koji izlaze iz Optimista i prelaze u Lasere. Jednako kao i onima koji iz 4.7 nakon sedamnaeste godine prelaze u Radiala. S druge strane primijetili smo pad broja domaćih Optimista... Što se tiče organizacije regate vrlo su nam važni i volonteri bez kojih ne bi mogli to sve organizirati. Dolaze nam pomoći prijatelji, jedriličari, roditelji od klinaca, prijatelji od roditelja... ukupno oko 80 ljudi što na moru što na kopnu.

Gea Damjanović, JK Vega

S obzirom na broj Optimista, organizator ih već neko vrijeme dijeli u četiri skupine. Do prije dvije godine se podjela radila na tri skupine, ali od lani je broj grupa povećan. Razlog je apsolutno razumljiv, jer je vrlo teško napraviti start bez crnih zastava kad je na startnoj liniji više od stotinu nestrpljivih klinaca. Srećom, RO je u Puli s vrlo velikim iskustvom i broj grešaka je smanjen na minimum.

Slično je napravljeno i s Laserom 4.7. Njih 95 je podijeljeno u dvije grupe. Tako da se na kraju dobilo da je na svakom regatnom polju trebalo napraviti po četiri starta za svaki plov. A u petak i u nedjelju su odjedrena po tri plova, znači da je startna procedura ukupno odrađena po 24 puta tih dana! Štoviše u petak čak nije se niti jednom išlo na crnu zastavu, dok su se problemi na startnoj liniji javili jedino u nedjelju zbog kurenta koji je jedriličare gurao preko linije.

Za iduću godinu organizatori se nadaju da će uspjeti ponovno progurati ideju o finalnom jedrenju, odnosno zlatnoj grupi, posljednjeg dana regate. To je nešto traže jedriličari, a posebno treneri koji su svjesni situacije da je ovo praktički jedina regata u Hrvatskoj gdje jedri ovoliki broj natjecatelja, i može se organizirati da se prva dva dana jedre kvalifikacije, a posljednjeg dana da se od najboljih po grupama formira zlatna skupina.

Foto: Hrvoje Damjanović

A evo i par izjava koje su ustupljene iz PR službe JK Vega:

27. izdanje regate Sveti Nikola srušilo je nove rekorde, ovog puta po broju država iz kojih su jedriličari sudjelovali na regati. Najviše je bilo jedriličara iz Italije, uz domaće jedriličare, nastupili su jedriličari susjednih zemalja: Slovenije, Mađarske, Srbije i Crne Gore. Tradicionalno nam stižu jedriličari iz kontinentalnog i sjevernog dijela Europe: Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Poljske i Ukrajine. Ove godine nakon dosta vremena zajedrili su Grčki jedriličari, a već nekoliko zadnjih godina zahvaljujući našim trenerima koji rade u inozemstvu doputovali su i jedriličari francuskog govornog područja iz Francuse, Švicarske i Monaka. Iznenadio je velik broj jedriličara u klasi laser 4.7 koja je prijelazna klasa nakon klase Optimist. Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca, bio je uz nas i ove godine i omogućio nam sigurno i uspješno jedrenje u sva tri dana natjecanja. U petak i nedjelju sve klase su odjedrile cijeli program odnosno po 3 jedrenja, dok je u subotu je uz kišu održano samo jedno jedrenje u klasi Optimist, dok laseri nisu uspjeli startati. Zbilja nezaboravan spektakl, dobili smo pohvale od mnogih jedriličara, trenera i roditelja i to nam je motivacija da 28. Izdanje Svetog Nikole bude još bolje. Za kraj htio bih se zahvaliti svim volonterima, roditeljima, članovima regatnog odbora, članovima međunarodnog žirija i sponzorima koji su omogućili da se regata održi, a naravno i svim jedriličarima, trenerima i roditeljima, bez kojih ova regata ne bi bila ono što je, jedna od najvećih regata za ovaj uzrast jedriličara u Europi.

Vladimir Barbić, JK Vega

 

Na regati Sveti Nikola sudjelujem već preko 15 godina u međunarodnom žiriju, kao član ili kao predsjednik. Posao oko organizacije regate i pripreme svih materijala traje već mjesecima i u stalnom sam kontaktu s predsjednicima regatnih odbora Tedom Weidlichom i Refkom Ganićem koje bih ovim putem htio pohvaliti i čestitati na odlično obavljenom poslu. Za njih i njihove timove na moru nemam niti jednu jedinu zamjerku. Unaprijed detaljno radimo na pripremi svih uputa, pravilnika i materijala kako bismo izbjegli nedoumice i omogućili da regata protekne što je moguće korektnije. Na moru nismo imali puno posla, pohvalio bih jedriličare za korektno jedrenje, tek je prvog dana bilo nekoliko nedozvoljenih radnji, dok danas gotovo da nismo imali intervencija. Čestitao bih najmlađim jedriličarima od 7-8 godina koji su se hrabro i uspješno borili s današnjim valovima od 3-4 metara. Jedrenje je sport gentelmana, i osnovni princip u jedrenju je da jedrilica koja prekrši pravilo treba sama priznati grešku i prihvatiti propisanu kaznu. Ako se to ne dogodi, mi smo tu da razrješimo situaciju na kopnu i primjenimo pravila. To se zove protest. Takvih protesta imali smo tek 6 zadnjeg dana jedrenja, a žiri je sve odradio profesionalno uz dvije diskvalifikacije. Nažalost jedna od njih dovela je i do materijalne štete na jedrilici porečkog Horizonta. Također htio bih pohvaliti i kopneni dio organizacije i logistike svega, jer to nekad ostane nevidljivo, a neizmjerno je važno kako bi sve besprijekorno funkcioniralo.

Franco Battistin, član međunarodnog žirija

 

Foto: Hrvoje Damjanović

Konačne rezultate regate možete pronaći na slijedećim linkovima: Optimist, Laser 4.7, Laser radial, Laser standard. A također se može i doživjeti more ispred Pule tih dana u fotogalerijama koje možete pronaći na Facebook stranicama Jedriličarskog kluba Vega.

 

Već lani je JK Vega napravila jedan tehnološki iskorak po pitanju organizacije regate, a ove godine su ga dodatno usavršili, a u pripremi su i neke novine za iduće izdanje. Riječ je o komuniciranju RO-a s natjecateljima i trenerima putem personaliziranih SMS poruka preko kojih su išle sve važne obavijesti. Npr: rezultati su objavljeni na Oglasnoj ploči, dođite na protest, odgoda odlaska na more itd.

 

Naslovna foto: Hrvoje Damjanović

 

Back To Top