Druga izborna regata klase Optimist za sastav reprezentativnih sastava koji će predstavljati kadetsko jedrenje Hrvatske na svjetskom i europskom prvenstvu organizirao je Jedriličarski klub Horizont iz Poreča.

Od 80 jedriličarki i jedriličara koji imaju pravo nastupa na ovim regatama na Regatu grada Poreča ih je stiglo 73. Oglas regate im je predvidio standardni program za regate ove kategorije, odnosno tri natjecateljska dana s maksimalno tri plova svaki dan.

Izvještaj iz prve ruke dobili smo od Luke Krivičića, trenera kluba organizatora:

Odjedreno je pet plovova i to po nekakvoj tramuntani... kod nas nema prave bure u Poreču, to je zanimljiva situacija koja se javlja kad je na svim drugim lokacijama burno vrijeme... U petak je odjedren jedan plov po kiši, u subotu tri lijepa plova po vjetru do desetak čvorova i u nedjelju još jedan plov s vjetrom do desetak čvorova. Također je i u nedjelju padala kiša, ali ništa pretjerano za razliku od petka kad se jedrilo po vrlo jakoj kiši. Taj plov u petak smo startali baš po buri od desetak čvorova koja je u nastavku jedrenja slabila i bili smo sretni što su klinci uspjeli stizati do cilja po par čvorova što ih je ostalo na regatnom polju. Tako da je taj petak bio dosta nestabilan, dok su i u subota i u nedjelju bili dosta stabilni uvjeti. S obzirom na kvalitetu jedriličara koji su se kvalificirali za izborne regate jedrenje je bilo dosta ujednačeno i cijela skupina je bila dosta homogena. A što se tiče rezultata, oni su bili dosta drugačiji u odnosu na one od tjedan dana ranije s regate u Puli. Sve u svemu mi u klubu smo zadovoljni realizacijom regate kako na moru tako i u kopnenom dijelu.

Luka Krivičić, JK Horizont

Za razliku od prve izborne regate nije bilo toliko nervoze među jedriličarima i jedriličarkama, pa Regatni odbor nije trebao često posezati za represivnim mjerama poput crnih zastava, tako da je samo u prvom plovu bilo pet UFD-ova. Među ovom petorkom našla su se i dva jedriličara koja su na kraju regate završila na respektabilnim 6. i 7. mjestu. Riječ je o Grigoru Petteneru iz JK Jugo i Bubi Puleku iz JK Uljanik plovidba. Njih dvojica su u preostala četiri plova imali po tri ulaska među deset najboljih, a kad su suci završili sa zbrajanjem bodova završili su na bod razlike, a Grigor je imao i bodovno izjednačenje s Edom Fike (JK Val), koji je završio na petom mjestu.

U bratskom nadmetanju Ede i Tina Fike ovaj put je uspješniji bio Tin i to za značajnih 7 bodova koji su mu omogučili finiš na četvrtoj poziciji. Tjedan dana ranije ta razlika je bila mnogo veća, iznosila je 36 bodova ili 14 mjesta u generalnim rezultatima.

Što se tiče samog postolja u "apsolutnoj" kategoriji tu je bilo napeto do samog kraja. Razlika između prvog i drugog je samo jedan bod, a drugi i treći su imali jednak broj bodova. Pobjeda je ovaj put otišla u ruke Tristana Tola iz JK Uljanik plovidbe. Tristanov klupski kolega Marko Gomerčić je bio bolji od Maroja Škore (JK Split) i to zato jer su obojici najbolji rezultati bili treća mjesta. Marko ih je imao dva, dok je Maroje samo jednom završio na toj poziciji.

U principu ista skupina jedriličara je bila na vrhu kao što je bilo i u Puli. Po pitanju trenutnog stanja izborne ljestvice u vodstvu su također Tristan i Marko, dok je trećeplasirani Josip Tafra iz JK Omiš koji je u Poreču završio na desetom mjestu.

Što se tiče ženske konkurencije, najbolja djevojčica je bila Mija Močinić iz Uljanik plovidbe. Završila je na 9. mjestu, a dva mjesta iza Mije regatu završava Petra Marendić iz JK Mornar. Brončana djevojčica je članica Uskoka, Noela Petešić, 14. ukupno.

Zanimljiv podatak je i da su Puljani bili daleko najbolji kolektiv. Čak deset njihovih predstavnika se smjestilo unutar prvih 24, a službene rezultate iz Poreča možete pronaći na ovom linku.

Preostale dvije izborne regate jedrit će se u Dalmaciji. Prva na redu je regata Split 1700 koju organizira JK Split od 3. do 5. svibnja, a zaključivanje izborne ljestvice će biti nakon Zadarskog Kupa Vitrenjaka slijedeći vikend.

U međuvremenu, za vrijeme Uskrsnih praznika, u Betini će se organizirati proljetni kamp na kojem je najavljeno sudjelovanje četrdesetak optimista i još toliko juniora u laserima. Oni će se okupljati već u ponedjeljak 22. travnja. Po trenutnim prognozama prvih dana ih očekuje jako jugo, a u prostorijama JK Žal boravit će do nedjelje 28.

 

Naslovna foto: Facebook

 

Back To Top