Jedriličarski klub Opatija organizirao je još jednu Opatijku, odnosno ljetnu feštu jedrenja pod službenim imenom Homo si bordižat. A na to subotnje jedrenje na potezu od Ičića do Voloskog ove godine se uključila čak 41 jedrilica!

U Kvarneru je stvarno aktivno po pitanju jedrenja svaki vikend, konkretno već šesti za redom. Nekad su regate jednodnevne, nekad dvodnevne, ali svima je zajednički nazivnik vrlo velika posjećenost.

Za razliku od nekih koje su vrlo sportski nastrojene, Opatijka je bila više od onih regata na koje je važnije doći i pojaviti se s podignutim jedrima. Tako da je uz sve one koji su došli loviti rezultat bilo i jedrilica koje su jedrile kompletnu rutu van konkurencije i s ciljem da samo uživaju i budu u ugodnom društvu, pa su se među sve te krstaše ubacili i jedan Finn, jedan Flying Dutchman, dinghy...

Ruta na kojoj se jedrila je bila postavljena između dvije bove koje su postavljene ispred plaže u Ičićima i skroz u samom kutu Kvarnerskog zaljeva, kod Voloskog. Ukupna duljina jednog kruga bila je oko 6.5NM. Start i cilj su, naravno, bili postavljeni ispred Opatije.

Ono što ovu regatu razlikuje od ostalih je u tome što je ideja da svi koji su startali jedre vremenski jednako dugo. Kad su vjetroviti uvjeti to je definirano s tri sata od signala starta, pa do signala prestanka. Ako je oskudica vjetra to vrijeme se skraćuje na dva sata, a može se desiti kao i ove godine da se regata zbog nekih nepredviđenih okolnosti prekine.

Da bi ovakav koncept imao smisla bitno je da se bilježe prolazi svih sudionika na svim kontrolnim točkama. Naravno, to su bove i linija starta/cilja. Na kraju kad se signalizira prestanak jedrenja treba se provjeriti koja jedrilica je obišla više kontrolnih točaka, odnosno ako ih je više s jednakim brojem tada pobjedu odnosi ona koja je bila brža na posljednjoj od točaka.

Jedrilo se na standardnoj ruti, a ove godine je puhalo iz smjera Ičića, pa smo startali u tom smjeru. Znači, start ispred Opatije, plaža Ičići, pa natrag preko Opatije do Voloskog i hotela na Preluci i opet Opatija. S obzirom koliko vjetra smo imali odmah je definirano da ćemo jedriti tri sata, ali nakon nešto više od dva sata Regatni odbor je prekinuo regatu. Razlog je što su se iznad Kastva počeli skupljati oblaci, vidjele su se i munje, pa je postojala opasnost od neverina. A na regati je bilo i iskusnih i manje iskusnih, starijih barki, kutera s dva člana posade... pa je RO donio takvu odluku i podignuo November, ali se na kraju sve registriralo kao skraćenje regate i zabilježilo se trenutno stanje po kontrolnim točkama. Na proglašenju smo se držali zadanih epidemioloških mjera, podijelili nagrade bez rukovanja... po pehar i bocu vina... a oni koji nisu dobili pehar su također dobili vino :)

Mario Šikić, JK p

Foto: Ivan Kovačić

Najbrži na regati bili su stari mačci na Follow Us Vulkan Nova koji su do prekida uspjeli napraviti dva puna kruga i započeti treći, dok drugoplasirani u generalnom poretku, DSK X-Treme, u tom trenucima još nije drugi put obišao bovu u Preluci.

Što se ostalih plasmana tiče možete ih provjeriti u rezultatima koji su dostupni na ovom linku, a u njima je napisano točno koliko je i svaka od jedrilica prejedrila, podatak je u posljednjem stupcu.


Uz ovu regatu, jedriličarski klub Oaptija u kalendaru ima prijavljenu još jednu regatu krstaša, tradicionalnu Galijolu. Ove godine ponovno dolazi do prekida u njenom održavanju jer je uprava kluba zaključila da nema smisla više raditi regatu za 8-9 jedrilica koje posljednjih godina dolaze da bi odjedrile kompletnu rutu. Po njihovim riječima, a takvo je i činjenično stanje, razlika među njima je prevelika i gubi se natjecateljski smisao.

Ovakvo stanje ostaje do daljnjeg, odnosno dok se flota u Kvarneru ne obogati s još jedrilica koje mogu osigurati željeni efekt, onakav kakav je regata imala u vremena kad je započeta po ideji pok.Veljka Barbierija.

Umjesto te regate jedrit će se regata vrlo slična Primorskoj... start i cilj iz Opatije, a etapni cilj i start bit će u Cresu, za sada je radni naziv te regate "Regata Vela vrata" po prolazu između Cresa i Istre.

 

Naslovna foto: Dražen Zdelarec

 

Back To Top