Apsolutni kontrast nakon pauze od tjedan dana i regate u Selcima zbio se na regati koju je organizirao JK Burin iz susjednog Novog Vinodolskog. Nakon vrlo jake bure na regati Selce Open, na regati Velebitskog kanala bila je skoro pa apsolutna bonaca!

Na startu regate okupilo se 18 jedrilica, a ruta koju su morale odraditi bila je zamišljena u štap polju. Ključne su bile bove jer u toj zoni nema otočića koji bi mogli odigrati njihovu ulogu, pa su uz bovu pin strane startne linije bile postavljene još dvije. Jedna je bila usidrena kod Klenovice, a druga kod resorta Novi.

Nismo imali baš puno sreće s vjetrom. Danas (nedjelja) bio je fortunal bure, a jučer je pola regate bila bonaca. Zapravo dvije trećine regate bila je kalma bonaca, a onda je malo zapuhalo sa zapada i uspjeli smo odjedriti skraćenu rutu. Ono što je najvažnije je da su svi odvozili tu rutu!

Inače start regate je bio ispred luke Novi. Zatim se išlo na bovu ispred Klenovice, nakon koje je bio obavezan prolaz bove od starta koju se ostavilo lijevo. Nakon toga se išlo na bovu ispred resorta nakon koje je bila zamišljena slobodna vožnja do Klenovice nakon koje se išlo u cilj. A skraćena ruta je tražila da se nakon okreta bove kod resorta vozi ravno u cilj. S tom odlukom omogućeno je svima da stignu do cilja, a ne samo najbržima.

kap. Miljenko Žanić, JK Burin

Foto: Lamjana Perharić

Unatoč bonaci nije bilo nikakvih neželjenih situacija niti na startu niti za vrijeme jedrenja. Jedina "opasna" situacija se zbila kad je jedan od JODova 35 taknuo bovu. pa se morao iskupiti.

Što se tiče rezultata, najbrža jedrilica bila je T8SC Roberta Skomeršića iz JK Plav s Krka. Njegova posada je dojedrila do cilja za 02:30:32, a drugoplasiranom DSKu iz JK Opatija trebalo je nepunih 20 minuta više! Što se tiče trećeg mjesta, na njemu je završio Trogir, JOD 35 jedriličarskog kluba Senj.

Za razliku od prijašnjih regata u Kvarneru, monotip flota JOD 35 je ovog puta bila najmalobrojnija i uz Senjane su na njoj su jedrili samo jedriličari JK Jadro iz nedalekog Selca, a najbrojnija skupina bila je skupina 6 sa samo četiri jedrilice.

Ukupne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.


Već za dva tjedna ponovno će u Novom Vinodolskom biti domaćini jednoj regati, ovog puta će na more izaći jedriličari u malim klasama. Nadamo se da će imati mnogo više sreće s vjetrom i da će organizatori uspjeti zadovoljiti sve uvjete kojih će ispred njih staviti nadležni stožeri koji još uvijek vode računa o smanjenju širenja Covida 19. 

 

Naslovna foto: Dino Lončarić

 

Back To Top