Nakon Torpedo kupa, koji svoje drugo izdanje ima vikend pred nama, održana je i prva velika regata koja je inače i u kalendaru HJS-a. Riječ je o regati s vrlo velikom tradicijom, o 39. izdanju Primorske regate koju organizira JK 3.maj iz Rijeke.

Prognoza je bila jugo i kiša, a na kraju su jedriličari uživali u sunčanom vremenu. Da ipak ne bi bilo sve idealno pobrinula se ruža vjetrova koja je pokazala iz kojih sve smjerova može puhati između Rijeke i Cresa, pa je bilo i juga i burina, tramuntane...

Vjetra nije bilo previše, već dovoljno za ugodno jedrenje.

Start prve etape od Rijeke do Cresa organiziran je s Porozine, jer je razvoj situacije u Kvarneru bio takav da je Regatni odbor uvidio da start iz Rijeke ne bi imao smisla unatoč jutarnjem južinu. To je bila dobra odluka, jer i s tom dislokacijom nije bilo dovoljno vjetra za sve jedrilice da uspješno dođu do cilja koji je u Cresu postavljen na tradicionalnu poziciju između dvije lanterne na ulazu u luku.

Klasičan mamac bio je kod Velog Boka gdje je vjetar mamio jedriličare unutra, ali oni koji su ušli više nisu mogli s njim i vani, tako da je pravi potez u toj zoni bio obilazak s vanjske strane. Dobit takvog poteza ovog puta je najbolje posvjedočila posada jedrilice Žut koja se morala vratiti zbog prijevremenog prelaska startne linije ali izborom vanjske rute u cilj ulaze kao treći.

U blizini je idućeg dana bio postavljen i start druge etape. Na startu je puhao južin koji je ubrzo prebacio na burin i tramontanu iz Plomina, pa je van Cresa ponovno zapuhao južin... i na kraju su jedrilice ulazile u cilj sa spinakerima. 

Regata se bodovala po Openu i Kvarner Yardsticku. Od 32 posade njih pet je dodatno izabralo Yardstick, dok su svi zajedno u Openu bili podijeljeni u 9 grupa od kojih je jedna bila monotip skupina JOD35.

Među JOD-ovima najbolje su odjedrili momci na spomenutom Žutu, dok se može reći da je najmanje sreće imala ekipa Selca koja je pobijedila u prvoj etapi, ali se morala povući u drugoj. Preostala dva mjesta na postolju zauzeli su jedriličari na Trogiru i Bjodu.

Točan raspored po ostalim skupinama možete pronaći na ovom linku, a što se tiče generalnog poretka u Openu tu je apsolutnu dominaciju imao Molo Longo kojem se najviše približio DSK Extreme s dva druga mjesta, dok je treće mjesto u zajedničkom plasmanu zauzeo JOD35 Trogir s dva četvrta mjesta.

Od spomenute petorke u Kvarner Yardstick skupini samo dvije su ostvarile plasmane koji su omogućili kompetitivne rezultate, Plava vila i Blue label.

 

Naslovna foto: Dražen Zdelarec

 

Back To Top