Zadar ORC Cup je već nekoliko godina prva regata u nizu koji se jedri za CRO ORC D-Marin Cup. Ove godine trebala se jedriti u nešto ranijem terminu, ali kao i mnoštvo drugih regata nije se smjela održati zbog zabrane na državnoj razini. Zbog sličnih razloga organizatori Uskrsne regate su odustali i od svog eventa, ali zato su se članovi Udruge ORC jedriličara međusobno dogovorili da u terminu Uskrsne organiziraju Zadarsku regatu.

Pozitivna atmosfera s Prvenstva Hrvatske lani u studenom osjećala se i na ovoj regati u Zadru. Jedriličari željni jedrenja i nadmetanja, fenomenalni uvjeti za jedrenje, izvrsna konkurencija... što se više moglo poželjeti? Flota je brojala 10 jedrilica, a među njima bile su čak četiri koje su imale premijerni nastup u ORC-u.

Format natjecanja bio je jednak onome koji se uveo na PH 2020., a to konkretno znači da u slučaju nepostojanja uvjeta za jedrenje u štap polju da se jedri navigacijski plov. Takav razvoj situacije bio je u nedjelju. Nakon što su u subotu odjedrena tri štapa po umjerenom i jakom jugu, lagani nedjeljni uvjeti po sunčanom vremenu bili su idealni za navigaciju po Zadarskom kanalu.

Prvi plov startao je u 11:25 na polju s orcom duljine duljine 1.67NM po vjetru koji je puhao iz 140°. Start je bio klasičan za uvjete na regatnom polju. S obzirom na val i vjetar nitko nije pokušavao neka iznenađenja i egzibicije poput lijevih uzda na startu, ali većina flote vrlo brzo je virala i krenula s jedrenjem na desnoj strani regatnog polja. S obzirom na smjer vjetra izbor jedrenja bliže Ugljanu rezultirao je s potrebom probijanja nešto manjih valova.

Većini flote taj val nije pretjerano smetao, samo je dodavao na atraktivnosti, dok je nekoliko manjih jedrilica zahvaljujući stanju mora bilo značajno usporeno. Među tim manjim jedrilicama bile su dvije na svom premijernom nastupu u Kupu, a riječ je o malenom Farru 280 - Adriatica i JOD-u 35 - Žut. Druge dvije jedrilice koje su prvi put nastupile na ovom tipu regate bile su značajno veće i moćnije po ovim uvjetima. Murtić 52 - Bare V bio je ujedno i najveći brod u floti, dok je XP44 - Filip bio najnoviji.

Taj prvi plov nažalost ne završavaju Filip i Elaya zbog problema s jedrima, ali probleme rješavaju na vrijeme za startanje drugog plova.

Možda nije loše istaknuti, a ujedno i pohvaliti, posadu jedrilice Elaya. Ova slovenska družina stigla je unatoč strogim mjerama koje su na snazi u Deželi s ciljem da zajedri pod svaku cijenu!

Prije starta drugog plova vjetar odlazi u desno desetak stupnjeva i RO to prati pravovremenom korekcijom bove na orci. Ujedno desna strana postaje izbor cijele flote nakon startnog signala i nakon stotinjak metara na desnim uzdama sve se prebacuju pod Ugljan. Osim malo "mekšeg" vala ta strana je bila izdašnija po pitanju refula.

Naklonost desnoj strani polja mogla se primijetiti i tijekom jedrenja u krmu. Naime, u prvom plovu nakon prolaska pored offseta svi su se uglavnom držali lijeve strane regatnog polja, dok su u drugom plovu jedrili više pri sredini, a neki su se davali i na desnu stranu, odnosno svoju lijevu za vrijeme spuštanja niz vjetar. Inače su dionice u krmu posebno zanimljive za analizu pomoću statističkih i playback podataka s obzirom da je pola flote jedrilo sa spinakerima, a pola s genakerima, pogotovo ako se težište baci na usporedbe VMG-ova.

Treći plov se jedrio na jednakom polju kao i drugi. Vjetar je bio stabilan i nije trebalo obavljati korekcije, pa su jedriličari mogli primjenjivati prednosti uočene u prethodnom jedrenju.

Što se tiče uspješnosti nakon jedrenja nakon matematičke obrade svih relevantnih podataka, pobjednici dana su kasniji ukupni pobjednici regate, momci s X-Citea. Oni su u prvom plovu zauzeli drugo mjesto, a u iduća dva su napravili jedini mogući iskorak.

Duplo više bodova imala je posada Mareusa II s 1., 3. i 4. mjestom, a osvojenu poziciju i oni zadržavaju na kraju regate.

Tri mjesta iza njih završava posada jedrilice Mr.J koji je u subotu osvojio 3., 5. i još jedno 3. mjesto. Međutim, sutradan ispuštaju mjesto na postolju za samo jedan bod, a broncu im je preuzela posada jedrilice Filip. Oni su naime u subotu nakon DNF-a u prvom plovu jedrili izvrsno i osvojili dva druga mjesta. S obzirom da se nakon odjedrenog četvrtog plova primjenjuje odbacivanje jednog najlošijeg rezultata, 5. mjesto u navigacijskom jedrenju bilo im je dovoljno za slavlje na ovoj premijeri.

A u nedjelju na moru ispred Zadra bio je pravi proljetni dan kao naručen za šetnju po rivi i generiranje vitamina D.

S obzirom na samo nekoliko čvorova istočnjaka, Regatni odbor postavlja startnu liniju za navigacijski plov koji se jedrio do Ždrelca i natrag.

Pritisak je bio konstantan cijelom rutom. Čak se nije toliko osjetilo zakretanje na jugo, ali kobno je bilo nastavljanje tranzicije prema maestralu kad se stvorila "rupa" praktički ispred samog cilja. Neki su u njoj zapeli malo više nego što su htjeli, dok su neki uspjeli profitirati, a tko je i kako prošao možete pronaći u hrpi podataka spremnih za analizu, a dostupnih preko donjih linkova:

 

Rezultati

 

Statistika 

 

Playbackovi

 

Dva video uratka snimljena na Zadar ORC Cupu možete pronaći u video galeriji, a uskoro će biti objavljene i fotogalerije. Iduća regata za CRO ORC D-Marin Cup jedri se u Šibeniku 01. i 02. svibnja.

 

Back To Top