Htjeli mi to ili ne, regatno jedrenje je oduvijek bila sofisticirana aktivnost, kako s psihofizičke, tako i s tehničke strane. Za razliku od mnogih drugih sportova, u jedrenju osim fizičke spreme i koncentracije za pravovremeno reagiranje na metereološke promjene na regatnom polju potrebno je i posjedovanje tehničkih vještina za pripremu jedrilica, odnosno za izvlačenje maksimuma iz njih na regatnom polju.

Do kuda je u današnje vrijeme cijela ova priča otišla najbolje se može vidjeti na primjeru aktualnog America's Cupa, odnosno regate Vendee Globe. Na njima jedre jedrilice koje zahvaljujući ulozi tehnike i tehnoloških dostignuća na raznim područjima za rezultat imaju da jedrilice osim plovila postaju i neke vrste letjelica, a bez upotrebe brodske elektronike to bi teško bilo moguće.

Naravno, ovi primjeri su trenutno još uvijek dosta daleko od prosječnog jedriličara kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, ali brodska elektronika je prisutna na regatnim jedrilicama već nekoliko desetljeća i konstantno se unaprijeđuje.

Danas praktički nema jedrilice (osim malih klasa) koja nema bar instrument za prikazivanje smjera i brzine vjetra. Zatim su tu još brzinomjeri i GPS-ovi kao najčešće korišteni "gadgeti".

Skoro svaki jedriličar na krstašima ih koristi i nastoji izvući što više iz svoje jedrilice na osnovu njihovih očitanja. Međutim, često se može primijetiti da neki od instrumenata ne prikazuju točne vrijednosti. Najčešće su u pitanju malena odstupanja u odnosu na stvarne vrijednosti u praksi, ali već tih nekoliko posto pogreške može dovesti do gubitka pozicije u regati.

Da bi u budućnosti izbjegli takve scenarije i da naučite kako održavati svoje brodske elektroničke sustave, prijavite se na besplatni webinar kojeg priprema naš renomirani jedriličar Ante Vanjaka. U nastavku možete pročitati službenu pozivnicu s detaljima o temama i načinu izvedbe:

 

Poštovani prijatelji,

Pozivam na besplatni webinar koji ću održati 25. i 26.01. s početkom u 18:00 u trajanju od 2h (2h x 2dana) na temu "Brodski instrumenti u regatnom jedrenju". Održat ću ga na Google platformi "Google Meet".

Ukoliko ste zainteresirani a nemate Google account, napravite ga na vrijeme (besplatan je).

Ovim (početnim) seminarom proći ćemo kroz sljedeće teme:

 1. uvod u brodske instrumente, očekivanja i mogućnosti

 2. osnovni pojmovi i definicije

 3. izvori podataka

 4. mjerne sonde i senzori

 5. osnove kalibracije

 6. osnovne varijable i prateće greške

 7. nužnost korekcija

 8. prepoznavanje anomalija i interpretacija

 9. varijable vezane uz vjetar, način izračunavanja, prirodne anomalije i problemi

 10. mogućnosti brodskih instrumenata s obzirom na raznolikost senzora i nivo procesora

 11. nadogradnja postojećih sistema

Molim vas da mi pojedinačno odgovorite na moj mail da li ste zainteresirani ili ne. Ako jeste, molim da mi napišete koje instrumente koristite i ako znate koja je serija/generacija tih instrumenata.
Jednako tako, ako znate nekoga koga bi ovaj webinar interesirao, slobodno ga uključite tako da mi pošaljete njegov/njen mail.

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Pozdrav

Ante Vanjaka

 

E-mail adresa preko koje se možete javiti g.Vanjaki je: ante.vanjaka@gmail.com.

 

Back To Top