U Španjolskoj je odjedrena jaka međunarodna regata za jedriličare koji jedre s klasom IOM. Na njoj su sudjelovala i naša dva ponajbolja modelara u sklopu priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se na jesen jedriti u dalekom Brazilu.

Nakon ozbiljnih planiranja po kojima je naša reprezentacija trebala biti i veća i brojnija, na put u Španjolsku su otišli samo Ante Kovačević i Zvonko Jelačić. Njih dvojica nisu htjeli propustiti ovo modelarsko okupljanje jer je bila riječ o jednoj od rijetkih prilika koje se nude, a da se može jedriti u stvarno dobroj konkurenciji svega par mjeseci prije najvećeg svjetskog nadmetanja.

Regatno polje se nalazilo u blizini Valencije i većinu flote su uz španjolce činili susjedi im francuzi, a uz predstavnike iz Hrvatske sudjelovali su još i jedriličari iz Turske, Italije, Nizozemske, Austrije i Portugala. Ukupno je sudjelovalo 50 jedriličara, a jedrilo se tri dana po sustavu koji je flotu podijelio u tri skupine. 

Naši momci su završili u top 10, Ante Kovačević na odličnom 3. mjestu, a Zvonko Jelačić na za njega neuobičajenom 7. mjestu.

Analizom rezultata može se primijetiti da je Ante ovaj put stvarno bio u dosta boljoj formi od Zvonka. U 15 održanih plovova samo je 4 puta završio ispod desetog mjesta, dok se to Zvonku desilo dva puta više. S obzirom da su nila samo tri odbacivanja finalni raspored je realan. Ali riječ ćemo prepustiti našim jedriličarima da iz prve ruke čujemo što se to dešavalo na španjolskom dijelu Mediteranske obale:

Moram pohvaliti organizatore za vrhunsku organizaciju i izbor stvarno dobre pozicije za jedrenje. Regatu je organizirala stvarno uigrana ekipa koja zna što radi, a između ostalog sudila nam je Ana Maria Sanchez, dopredsjednica World Sailinga! Želja organizatora je da ova regata postane mjesto na kojem će se dolaziti prije Europskih i Svjetskih prvenstava testirati nove stvari i davati finalni sjaj, ne jedriti nervozno, već opušteno i u vrhunskoj konkurenciji. Tako da su već ove godine pozvali najbolje Europske kormilare. Glavni organizator je bio Guillermo Beltri koji je ujedno i pobjednik ove regate. To ovaj put nije bilo ni blizu lako, čak sam početkom posljednjeg dana jedrenja i ja preuzeo vodstvo u generalnom poretku. Ali sam onda napravio dvije greške u iduća dva starta i sve to prosuo i vratio se natrag na treće mjesto. Ali u konačnici sve je to bilo očekivano i vidjelo se da nam nedostaje regata na tako visokom nivou. Na našim regatama je uglavnom između 10 i 15 jedrilica i to je nešto drugačije od ovog što je bilo u Španjolskoj. Zato smo se i odlučili na dolazak prije SP-a u Brazilu. Što se tiče uvjeta na regatnom polju, tu je uglavnom bila termika, nešto slično našem maestralu. Vjetar je išao za suncem i postupno jačao. temperatura 28°C, a jedrili smo ujutro od 10, pa do 7 navečer. Nije bilo lagano, pogotovo nakon našeg skoka iz hladnih uvjeta. A moram reći i da smo u Valenciju otišli sa staorm istrošenom opremom. Nismo htjeli otkrivati karte prije SP-a, već vidjeti aktualnosti na svjetskoj razini i rasterećeno jedriti.

Ante Kovačević, JK Zenta

 

Foto: Joaquin Carrion

Što se tiče Jelačića, po informacijama iz Španjolske, jednostavno ga nije išlo. Poklopilo mu se par sitnica koje u presudnim trenucima donose prevagu. Također je on kao aktualni svjetski i europski prvak bio mamac za sve željne slave, pa su se mnogi "lijepili" na njega, pokrivali ga, viravali ispred njega... tako da u tim uvjetima nije ni lako jedriti. U isto vrijeme na prošlom SP je Beltri bio srebreni, a ovo su bile njegove domaće vode, tako da su ga i svi ostali natjecatelji doživljavali na nešto drugačiji način i s više respekta, pa mu se nisu toliko namještali ispred prove. Evo što je o svom nastupu rekao sam Zvonko:

Uglavnom smo bili tamo da bi ispitali neke nove trimove, malo vraćati mot jedrenja u velikim flotama... uglavnom pripremati se za Brazil. Ispitao sam par stvari koje su me zanimale, a rezultati su bar za mene mogli biti malo bolji. Uvjeti na regatnom polju su bili super. Odlično smo dočekani i sve s te strane je bilo odlično. Flota je također bila jaka, što se vidi i iz rezultata, jer su svi dosta šarali, a vidjeli smo na djelu i Venti novi Ceccarellijev dizajn s kojim je jedrio Beltri.

Zvonko Jelačić, JK Zenta

Prije odlaska u Brazil, Kovačević i Jelačić planiraju nastupiti i na otvorenom prvenstvu Velike Britanije. Regata je na rasporedu krajem kolovoza i također će trajati tri dana.

Više fotografija iz Španjolske možete pronaći na ovom linku.

 

Naslovna foto: Joaquin Carrion

 

 

Back To Top