Druga velika pripremna regata pred odlazak na Svjetsko prvenstvo klase International One Metre, dvojca Jelačić - Kovačević, odjedrena je u Velikoj Britaniji na njihovom nacionalnom prvenstvu od 24. do 26. kolovoza.

Članovi JK Zenta iz Splita su već dugi niz godina naši najaktivniji "modelari" i sudionici većine kontinentalnih i svjetskih smotri posljednjih dvadesetak godina. Na njima su kontinuirano u skupini favorita, a i nositelji su nekoliko prestižnih titula. Jedna od njih je i titula svjetskog prvaka koju će Zvonko Jelačić braniti u studenom u Brazilu.

Regata u Velikoj Britaniji se jedrila u Eastbourneu, gradiću na sredini kanala La Manche. Ali nije se jedrilo na moru, već kao što je to uobičajeno u Velikoj Britaniji, na umjetnom jezeru na kopnu. Za razliku od Jadrana, gdje se sve regate jedre na moru, tamo se organizatori susreću s vrlo velikim problemom malenih radio upravljanih jedrilica, a to su vrlo velike razlike plime i oseke s pratećim jakim morskim strujanjima.

Takva regatna polja osim što ih koriste RU jedrilice znaju biti iskorištena i za organiziranje regata malih klasa. To je obično u područjima koja se nalaze na obalama Irskog mora gdje je razlika između plime i oseke i po nekoliko metara. Tada se sustavom nasipa i brana stvaraju umjetna jezera s morskom vodom koja mogu imati i stvarno velike površine. Primjer jedne takve površine je "umjetno jezero" u West Kirbyju, pored Liverpoola, koje je dugo pola milje!

Nešto drugačija situacija je u kontinentalnijim dijelovima Velike Britanije, a i u nekim dijelovima kontinentalne Europe, gdje se regate voze u parkovima. Kako je Europska unija donijela hrpu regulativa za mnoge stvari, tako su napisane i regulative za jezera u parkovima, a tamo su propisane dubine od maksimalnih pola metra. To je recimo i jedan od razloga nastanka klase IOM, jer se na takvim jezerima ne mogu jedriti regate za veće RU jedrilice zbog njihovog gaza, pa je prilikom kreiranja pravila za IOM taj detalj uzet u obzir.

Foto: Sue Brown

Što se tiče regate u Velikoj Britaniji, na njoj je nastupilo 50 modelara. Sve su bili Britanci, a samo su Jelačić i Kovačević bili gostujući jedriličari. Sustav po kojem su jedrili je bio identičan onom koji će se koristiti i na Svjetskom prvenstvu, a to je da se neće jedriti kvalifikacijske regate pomoću kojih se formiraju jakosne skupine za završni dio natjecanja, već je stalna fluktuacija natjecatelja u svim skupinama.

S obzirom na broj natjecatelja u Eastbourneu jedrilo se u tri skupine. U tri natjecateljska dana ukupno se odjedrilo 15 plovova, a naši predstavnici su bili dovoljno dobri da su stalno bili u najjačoj skupini.

Obojica su jedrila s Kantunom K2, Jelačićevom dizajnu i s Jelačićevim monofilm 3D jedrima. 

Na natjecanju je konkurencija bila tradicionalno jaka i u Europskim okvirima, ali definitvno najozbiljniji protivnik im je bio Robert Walsh koji je na kraju regatu završio kao pobjednik. Koliko je bilo važno imati dobar prosjek finiša govori analiza rezultata gdje se vidi da je Walsh imao samo tri pobjede, dok su naši jedriličari imali po dvije pobjede. Nakon 15. plova razlika između Walsha i Kovačevića, koji je završio na drugom mjestu, je bila samo 5 bodova. Jelačić se vratio doma s broncom, a bio je 11 bodova iza Kovačevića.

Foto: Sue Brown

Više detalja o samoj regati, vremenskim uvjetima i bodovnim rošadama možete pronaći u ovom članku.

 

Naslovna foto: www.gbriom.com

 

 

Back To Top