Četiri duga dana, od četvrtka 1. pa do nedjelje 4. rujna, trajalo je Prvenstvo Hrvatske za klasu Optimist. Organizatori su bili članovi JK Split, a jedrilo se samo s vanjske strane Čiova.

Čak 155 kadeta i kadetkinja okupilo se na centralnoj regati njihove klase za sezonu 2022. Osim jedriličara iz 28 hrvatskih klubova natjecali su se i Ukrajinci i jedna jedriličarka iz Italije.

Početak regate nije baš bio sjajan jer je kiša spriječila izlazak na more pa je već od početka bilo jasno da će manje plovova biti moguće organizirati, a jednako tako smanjivala se i tolerancija na pogreške koje su natjecatelji smjeli sebi dozvoliti.

Prognoza za nastavak regate bila je povoljnija, ali svejedno nije obećavala da će se održati kompletan program pogotovo jer je flota zbog ukupnog broja natjecatelja morala biti podijeljena u dvije skupine.

Zbog podjele na grupe program se morao sastojati od kvalifikacijskih i finalnih jedrenja, tako da je pred organizatorima i Regatnim odborom bio stvarno zahtjevan posao.

U četvrtak je bila kiša i stvarno nije bilo mogućnosti organizirati regatu, tako da su se sva kvalifikacijska jedrenja odradila u petak.
Prvi plov kvalifikacija jedrio se po nekakvom zapadnjaku koji je puhao između 12 i 14 čvorova, da bi se u drugom i trećem plovu digao sve do 22 čvora.
Za vrijeme jedrenja trećeg plova vjetar je počeo pomalo slabiti, a cijeli dan je bilo dosta oštrog i visokog vala koji je posebno zahtjevan bio u drugom plovu.
Inače, sva jedrenja smo odradili s vanjske strane Čiova s tim da smo se nastojali što više maknuti od otoka da se smanji njegov utjecaj na jedrenje.
U subotu su uspješno odrađena dva plova dok nam se s vanjske strane Šolte primicao frontalni poremećaj, pa je odlučeno da se treći plov ne odradi već da se vratimo u Lučicu.
Taj treći plov odjedren je u nedjelju.

Marko Bertolino, JK Split

Stvarno najbolje Prvenstvo je odjedrio Bepo Duplančić iz JK Labud.koji je ostvario razliku od deset bodova ispred drugoplasiranog Tome Smirčića iz kluba domaćina. 

Treće mjesto u generalnom plasmanu zauzela je ukrajinska jedriličarka Olha Lubianska koja je za samo jedan bod bila bolja od od još jednog Splitovca - Zorana Jakića.

Među domaćim djevojčicama najbrža je bila Nina Marušić iz JK Zvir, a Ema Grabar iz JK Uljanik i Valentina Jelić iz JK Mornar zauzimaju druga dva mjesta na postolju rezerviranom samo za djevojčice iz Hrvatske. Inače, njih tri zauzele su šesto, deveto i dvanaesto mjesto u generalnom plasmanu.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok na Facebook stranicama JK Split možete pronaći mnoštvo fotografija snimljenih na regatnom polju.

Naslovna foto: Marko Bertolino

 

Back To Top