16 jedrilica okupilo se u Postirama na Braču da bi sudjelovali na regati koju organizira JK Bura iz Makarske. Iako relativno malobrojna, flota je bila iznimno jaka s izrazitim jurilicama uglavnom s južnog Jadrana čije posade su iskoristile ovu regatu za transfer prema Splitu na 91. izdanje regate Mrduja.

Horizontom je definitivno dominirala Maxi Jena, a najbliži po veličini bili su joj Bare V i Branko, dok su ostali bili u "normalnim" dimenzijama.

Detaljnije o događanjima na licu mjesta ispričao je Josip Krtalić iz JK Bura:

Bilo je zanimljivo kao nikada do sada bar po pitanju vjetra, jer u Makarskoj se vrlo rijetko dogodi da se dva dana jedri po jakom vjetru.
Ipak, prognoza i za subotu i za nedjelju nije bila dobra i na kraju se uopće nije ostvarila.
Na početku prvog plova po svim modelima trebao je biti potom, a kod nas je bilo lijepo i sunčano uz 15-20 čvorova juga. Orca je odrađena po vrhunskim uvjetima.
Subotnja ruta vodila je od Postira, preko pomoćnog cilja u Povljima, do Makarske.
Start smo izmjestili iz Makarske na Brač da bi olakšali transfer posadama iz Splita. Tamo bude i ured Regatnog odbora i sve potrebno za organizaciju. Tako da onda na regati mogu sudjelovati i oni koji ne mogu napraviti transfer u petak, već samo trebaju krenuti iz Splita malo ranije u subotu.
To nam je praksa zadnjih 5-6 godina.
Prvu rutu uspješno su odjedrili skoro svi, a imali smo par odustajanja samo na startu kad je bilo par refula preko 20 čvorova, pa su se oni kojima nisu odgovarali uvjeti tako jakog vjetra na vrijeme povukli.
Koliko je puhalo pokazuje rezultat Maxi Jene, ona je do cilja udaljenog 18 milja stigla za sat i 54 minute.
U noći između subote i nedjelje pala je kiša i puhala je jaka bura. U nedjelju ujutro oko 9 - 9:30 bura se smiruje i okreće na tramontanu.
Tramontane je također bilo 15-20 čvorova, a jedrili smo u štap polju dugom otprilike 2 milje.
Start je bio ispred Makarske, a bova od orce bila je postavljena prema Braču, prema punti Lašćatna.

Josip Krtalić, JK Bura

 

Foto: Srđan Kurajica

U sva tri plova posada Jene nije dozvolila da ih itko iznenadi. Jednako tako, svoju veličinu i brzinu dobrim rezultatom opravdao je i Bare V. U prvom i drugom plovu jednako tako, očekivano, završila je i posada Branka, dok je tek u trećem plovu bilo malo neizvjesnije i pet jedrilica u cilj dolazi prije Branka.

Naravno, najzanimljivije bilo je u manjim grupama gdje su jedrilice bile sličnih veličina i brzina.

Foto: Srđan Kurajica

Rezultate regate po pojedinim etapama možete pronaći na web stranicama kluba organizatora.

Za prvu etapu rezultati se nalaze na ovom linku. Druga i treća etapa dostupne su preko ovog linka, a rezultati dobiveni nakon zbrajanja mogu se pronaći na ovom linku.

Foto: Srđan Kurajica

Što se tiče multimedijalnih materijala, organizatori su najavili objavu dvije velike galerije, a sve informacije moći ćete pronaći na Facebook stranicama JK Bura.

Naslovna foto: Srđan Kurajica

 

Back To Top