Na tradicionalnoj regati koju jedriličari JK Uskok već godinama organiziraju u znak sjećanja na svog tragično preminulog prijatelja i trenera, ove godine okupila je 12 jedrilica čije posade su manjim dijelom bile iz Zadra, a u ogromnoj većini iz kontinentalnog dijela Lijepe naše.

Jedrilo se i u subotu i u nedjelju, 17. i 18. rujna. Odjedrila su se dva navigacijska jedrenja po Zadarskom kanalu, a vremenski uvjeti bili su vrlo raznoliki.

U subotu ujutro kišica je stala malo pred start, a na jedrenje se krenulo po laganom levantu. Kad je flota stigla u visinu Punte Bajlo okrenulo je na buru, a kad su vodeće jedrilice stigle do Mišnjaka vjetar je pojačao na preko 20 čvorova. S obzirom d asu uglavnom bili u pitanju laški kursevi u oba smjera flota se vrlo brzo vratila u Zadar.

Najbrža jedrilica regate, Gringo 3, tu rutu je uspio prejedriti za oko sat i 45 minuta.

Nedjeljni start signaliziran je po vjetru iz smjera jugozapad-zapad koji je puhao ravno s Ugljana, iz smjera koji nije uobičajen za ovaj kanal. Jedrilo se prema pličini Sajda.

S obzirom na neuobičajen smjer vjetra jedrilo se i neuobičajenom, desnom, stranom Zadarskog kanala.

Do Sajde je puhalo 2-4 čvora i uglavnom su se trebale izbjegavati zone s bonacama.

Tijekom sredine regate vjetar pojačava na desetak čvorova koji su sad bili iz čistog jugozapada, ali nije se smjelo udaljavati na više od pola milje od kraja, jer je u sredini kanala i dalje bila bonaca.

Realno gledajući Gringo nije imao ozbiljnu konkurenciju u ovoj floti, ni po uvjetima jačeg ni uvjetima slabijeg vjetra. Sličan stav u regati zauzela je i mnogo manja Ruzina koja je u oba plova zauzela drugo mjesto, a jedini ozbiljniji boj vodili su Isabela i Coco Loco. Većoj Isabeli više su odgovarali subotnji uvjeti jakog vjetra, dok je svoju manju masu Coco Loco iskoristio u nedjelju, a s obzirom na jedriličarska pravila 3. mjesto u subotu prevagnulo je u rezultatsku korist Firsta 35.

Ostali su također bili konstantni u svojoj izvedbi s eventualnim oscilacijama u visini jednog do dva mjesta.

Kompletne rezultate u generalnom plasmanu možete pronaći na ovom linku, a rezultate u podjeli po grupama možete pronaći na ovom linku, dok fotografije s regate možete pronaći na Facebook stranici JK Uskok.

Naslovna foto: Šime Gobin

 

Back To Top