Faros maraton, regata koju organizira JK Spinut iz Splita, ove godine nije bio obilježen obiljem vjetra i spektakularnim uvjetima na moru, ali zato će ostati u sjećanju mnogih jedriličara po situaciji koju ne želi doživjeti niti jedan jedriličar, a pogotovo ne onaj na čijoj jedrilici je instaliran canting keel! 

Riječ je o prizoru s naslovne slike na kojoj je jedrilica Mareus 3 (ex. Full Pelt) kad joj je ostala ljuljajuća kobilica na krivoj strani, a konkretno o čemu je riječ iz prve ruke ispričao je vlasnik jedrilice dr.Ivan Drinković:

Bilo je gadno. Vodili smo regatu, lijepo vozili, napravili viru, krenuli i onda nam je pukla spektra od 16mm koja diže canting keel.
Kolomba je bila gore i odjednom je samo pala dolje i mi smo se prevrnuli.
Jarbol je završio u moru, kolomba slobodno se ljulja... srećom, došao je jedan mali gliser koji nas je odvukao od kraja. Bili smo na možda stotinjak metara od obale.
Kako je kolomba visila slobodno nismo mogli ništa napraviti.
Ali dobro, desilo se, popravit ćemo i idemo dalje. Brod ćemo morat izvaditi vani i kobilicu spustiti, isprazniti hidrauliku itd.

dr. Ivan Drinković, Mareus 3

Razlog prekidanja konopa od spektre najvjerojatnije je koloturnik preko kojeg je prolazila, a koji je pukao i nije izdržala trljanje po njegovim krhotinama. Srećom samo joe jedan član posade ozlijeđen, nastradala mu je ruka zbog pada prilikom preleta s jednog boka na drugi, ali ukazana mu je pomoć najbrže što se moglo.

Ovaj nemili događaj desio se na prvoj etapi koja se jedrila od Splita prema Starigradu u subotu 28. kolovoza.

Za ovu etapu prijavilo se 16 jedrilica, ali na start je stiglo njih 14, a u cilj je dojedrilo njih 12.

Silazni niz nastavio se i sutradan, pa je na startu druge etape, koja je vodila natrag u Split, startalo tih 12 jedrilica dok ih je cilj ravninu prošlo samo njih 9.

Prva etapa jedrila se po maestralu koji je na startu bio dosta slab, da bi do Starog Grada puhao desetak čvorova. Zbog tih slabašnih uvjeta regata nije startala ispred Spinuta, već se motoriralo do Šolte i u Vratima se organizirao start, a do oko 5 sati poslijepodne u cilj je dojedrio i posljednji.

Uvjeti na povratku bili su malo zahtjevniji jer je vjetar vrtio i bilo je maestrala, tramuntani levanta. Također je vjetar bio slabašan, a na ovoj etapi nije start bio pomaknut, već je cilj postavljen na pomoćnoj lokaciji, punti Čiova s koje se RO povukao u 19 sati kad je bilo ograničeno vrijeme jedrenja.

Nakon havarije Mareusa 3 više nitko nije mogao dovesti u pitanje pobjedu Toto Travela koji je s dvije etapne pobjede u generalnom poretku osvojio pehar najbržeg.

Najozbiljnija konkurencija bila mu je malena Adriatica, a po kojem redoslijedu su ostali ušli u cilj na Čiovu možete pronaći na ovom linku, dok ukupne rezultate po grupama možete pronaći ovdje.

Više informacija o radu JK Spinut možete pronaći na njihovim web stranicama, kao i na Facebook-u, gdje je objavljena i jedna fotogalerija.

Naslovna foto: Ivan Drinković

 

Back To Top