Jedriličarski klub Strožanac je uz pomoć svih relevantnih lokalnih subjekata organizirao regatu za sve tri ILCA klase koje se jedre u Hrvatskoj.

Unatoč malom odzivu natjecatelja regata je imala međunarodni karakter jer je osim jedriličara iz Podstrane i Splita nastupilo i nekoliko predstavnika Ukrajine. U klasi ILCA 4 jedrilo je 5 jedrilica, a u ILCA 6 i 7 po četiri.

Vremenski uvjeti bili su kao i na ostatku Jadrana, lijepo i sunčano vrijeme oba dana dozvolila su da se uspješno privede kraju po pet jedrenja u svakoj klasi.

Jedriličarski klub Strožanac po drugi put je uspješno organizirao ovo međunarodno natjecanje u klasi ILCA.
Vikend je prošao s ukupno pet plovova, tijekom dva dana regatavanja.
Pobjede se pišu, po kategorijama, kormilarima Božidaru Golubiću, Petri Marendić i Niki Jakeliću, no uz ove sportske rezultate, cijeloj floti i organizatorima je izuzetno bilo važno sudjelovanje jedriličara iz ratom zahvaćene Ukrajine, koji su osvojili srebra u klasama ILCA 6 i ILCA 4.
I mi u klubu imamo razloga za veselje jer je naš predstavnik Jurica Hajduk osigurao brončanu medalju u klasi ILCA 6.
Osim sudjelovanju na regatama, desetak kormilara s ukrajinskom zastavom, najavilo je novi dolazak na područje Podstrane i to na trening okupljanja, a mi kao domaćini pozvali smo ih i kao goste u naš međunarodni jedriličarski inkubator koji je planiran za sljedeću jedriličarsku sezonu.

Dubravko Jelić, JK Podstrana

Foto: JK Strožanac 

Bodovno gledajući, u sve tri klase situacija je bila čista od početka do kraja. Pobjednici su dominirali, pogotovo jer je zbog pet odjedrenih plovova bilo moguće jedno odbacivanje, pa su svi mogli riskirati u jednom od jedrenja.

To se najbolje vidjelo kod ILCA 7 na posljednjem startu kad su dva natjecatelja dobila BFD, a jedan od njih bio je i Božidar Golubić, pobjednik u prva tri i drugoplasirani u četvrtom plovu. Zajedno s njim na istom tom startu izletio je i Antonio Marendić, a crna zastava bila je kobna i za Ukrajinca Ivana Antipina u skupini ILCA 4, odnosno za kolegu mu Nazara Artiuicha u kategoriji ILCA 6.

Ovu situaciju na startu posljednjeg plova najbolje je iskoristio Filip Jurišić (onaj mlađi) i došao do svog najboljeg rezultata tog vikenda.

S druge strane, u ILCA 6 skupini, Petra Marendić nije sebi dozvolila nikakve propuste ni po jednom pitanju i s idealnim rezultatom dolazi do pobjede u svojoj floti.

A nekako najneizvjesnije po pitanju bodova bilo je među ILCA-ma s najmanjim jedrom. Ivan Antipin, koji je zaradio BFD u posljednjem plovu, imao je jednake finiše kao i kasniji pobjednik Niko Jakelić.

Ova dva mlada jedriličara stalno su se izmjenjivala na prvom i drugom mjestu, tako da je pet plov presudio po pitanju pobjednika. Niko je bio strpljiviji na startnoj liniji i na kraju doma odnio zlato.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: JK Strožanac

 

Back To Top