U ovoj knjizi pokušao sam približiti određene zakonitosti hidrodinamike, aerodinamike, tehnologije izrade jedara, trima jedara i na kraju organizacije rada posade. Sve navedeno spada u područje znanosti i tehnologije. Time sam dotaknuo samo jedan tehnički dio jedrenja koji je bilo moguće opisati riječima.


Ali jedrenje, kako ga ja doživljavam, je puno više od sporta. To je način života koji se na jednoj strani sastoji od znanosti, a na drugoj strani od umjetnosti. Znanost sigurno čini veliki dio jedrenja, ali dio u kojem umjetnost dolazi do izražaja nikako ne mogu zanemariti. Ono što je sigurno je kako se ne može naučiti jedriti samo čitajući knjige poput ove koju upravo imate u ruci. U najboljem slučaju možete saznati neke tehničke pojedinosti koje prije niste poznavali ili dobiti nove ideje kako unaprijediti performanse svoje jedrilice. No, što je s umjetnošću? Gdje i kako se ona može susresti?

Danas postoji veliki broj različitih priručnika koji nas mogu naučiti jedrenju u sedam ili deset dana. Istina je da se osnove jedrenja mogu naučiti u nekoliko dana, no nikako nakon toga ne možemo reći da smo postali jedriličari.

To je isto kao da učimo svirati klavir i nakon sedam ili deset dana naučimo poneki akord i nekoliko jednostavnih skladbi, te kažemo da smo postali pijanisti. Istina je kako možemo vrlo dobro savladati tehniku sviranja klavira, možemo naučiti pravilno postaviti prste, držati tijelo, sjediti, no hoćemo li doista odmah postati pijanisti?

Mislim kako je za susret sa umjetnošću potrebno puno više vremena, predanosti i vježbe. Eto, možda bi ova posljednja rečenica mogla biti dobar početak za potragu odgovora na pitanje kako se susreće umjetnost u jedrenju… 

 

 

iz knjige "Biti brži"

ing. pom. Stjepan Vitaljić

 

 

Back To Top