Treće kolo ovogodišnje Splitske trening lige je krenulo iz Strožanca na rutu dugu 5.3NM s cilj, a gdje drugo nego kod "galebova".

Ruta regate je flotu većinu vremena vodila ispred Strožanca, da bi se tek u završnom dijelu treninga produžilo prema ulazu u Splitsku luku. Glavne točke obilazaka su i ovaj put bile "govnjare", ovaj put Stobrečka i Zentaška:

Kako je puhao lagani južin očekivali su se problemi koji su kulminirali kod prolaska pored točke 4, kada je vjetar skoro prestao i zbog toga šest jedrilica ne uspijeva dojedriti do cilja.

Inače, osim po izvrsnoj organizaciji ovog druženja sa strane članova JK Strožanac, ova subota će ući u anale po tome što je nakon duže vremena oboren rekord broja sudionika. S dosadašnjeg broja od 16 jedrilica letvica se sad povisila na 17 jedrilica sudionica.

Ovu rutu najbrže je prejedrila jedrilica Viga Vedrana Ujevića. Ovom Justin Tenu je trebalo 2 sata i 38 minuta da presiječe ciljnu ravninu i tako skupi bodove koji su mu omogućili da ispere gorak okus DNF-a u prošlom kolu kad nije ispravno odjedrio zadanu rutu.

Dvanaest minuta kasnije u cilj stiže drugi Justin Ten, Toma Matka Stanića, a skoro sat iza njih kao treći i četvrti stižu Quaka Gorana Martinovića i Nađa Tomašević s Ultra malom ribicom, SSC 18. Treba spomenuti da je na 5. mjestu završio još jedan maleni SSC 18, čuveni Sinbad za čijim kormilom je ovaj put bila djevojka, Vinka Lišić.

Iz navedenih podataka lako je zaključiti da uvjeti na moru nisu bili ni blizu za veće i teže jedrilice. Do galebova je dojedrilo još 6 jedrilica od kojih je najveći bio Elan 333, Marta, a među šestorkom koja je zapela ispred Zente nalazili su se najveći na treningu.

Što se tiče THC-a, sustava po kojem se korigiraju rezultati s trening polja tu je ovaj put situacija bila dosta povoljna za SSC-ove. Pobjeda odlazi u kokpit Ultra male ribice, a Sinbad završava treći, dok je Quaka završila između njih, a Ančica napokon dolazi u blizinu postolja. 

Sad već i tradicionalno najveći ligaši, Adio pameti, Elan 450 s posadom Pomorskog fakulteta iz Splita, našli su se u ovoj grupi ispred Zente. Treba spomenuti da im je ovo 3. kolo trening lige bilo završetak višednevnih trening aktivnosti koje su se zasnivale na dužem navigacijskom jedrenju na ruti Split - Jabuka - Svetac - Split. Čini se da se u vidu ove posade stasa jedna stvarno kompletna generacija budućih nautičara. Svaka čast svima koji su uključeni u ovaj projekt!

Čak pet novih jedrilica je bilo na ovom treningu. Tako da se generalni plasman trenutno računa na osnovu rezultata čak 25 jedrilica. Stvarno obećavajući početak lige! Inače, na postolju je nepromijenjen redoslijed. Jednako je i na generalnoj ljestvici za THC trofej, a od ovog kola je i ona narasla, ali samo za jedno ime. U svakom slučaju jako dobro kolo!

E, da, naravno da su domaćini organizirali i prigodno druženje nakon što su svi sudionici vratili jedrilice u svoje lučice. A hrpu fotografija s mora možete pronaći na Facebook grupi Splitske trening lige.

 

Naslovna foto: Damir Kraljević

 

Back To Top