Trinaest jedrilica okupilo se dan nakon Božića na drugom kolu Splitske trening lige koje je organizirao JK Strožanac.

Jedrilo se po jugu od desetak čvorova na regatnom polju koje je imalo oblik izduženog trokuta. Start i cilj bili su ispred luke Stobreč, a obavezni obilasci bili su oko bove ispred Dugog rata i žute plutače ispred Strožanca. Obje oznake trebalo je ostaviti desnim bokom, a kompletna duljina rute bila je oko 13.5NM i to je duljina koja se koristila u proračunu rezultat po THC-u.

Za slučaj bezvjetrice organizatori su predvidjeli mogućnost skraćenja na bovi ispred Dugog rata, ali srećom ta opcija nije bila aktivirana. Spomenuto jugo bilo je dovoljno jako da se svi angažirani u organizaciji bez ometanja bave ugodnim aktivnostima predviđenim za doček jedriličara nakon završetka jedrenja i da nitko ne treba čekati u susjednoj općini na one kojima bi mogući manjak vjetra mogao rastegnuti boravak na moru.

Foto: JK Strožanac Facebook

Okupljena flota nije bila brojčano jaka, ali zato je sastav bio iznimno respektabilan. Najbrža u cilju bila je Fatamorgana koja je jedrila 2 sata i 9 minuta. Ovaj Patucelli, višestruko modificiran od strane vlasnika Mate Arapova bio je 6 i pol minuta brži od Jene Q, Lutre 30 Gorana Martinovića koji nam je ispričao par detalja s regatnog polja:

U orcu do Dugog rata dominirale su dvije taktike, otići van prema Braču i uhvatit friško jugo ili jedriti uz kopno po nešto slabijem vjetru ali uz manji kurenat.
Uz kopno se pokazalo boljom opcijom pa Dugi rat prva prolazi Jena Q ispred Fatamorgane, Mile i Poliklinike Nova.
Uskoro je u krmu Fatamorgana preletjela Jenu te je poredak u cilju bio Fata, Jena, Poliklinika i Mila.

Goran Martinović, Jena Q

Osim spomenute četvorke tu je bilo još nekoliko dosta dobrih jedrilica koje su tražile svoju šansu za osvajanje vrijednih bodova u generalnom poretku, a točan raspored u cilju možete pronaći na ovom linku

Što se tiče THC-a, službenog sustava razvrstanja na Splitskoj trening ligi, sedam jedrilica je svoje podatke prijavilo za sastavljanje svjedodžbe i to je na kraju pobjeda otišla posadi Poliklinike Nova, dok je Jena Q ponovila još jedno "srebro". Na postolju se našla i Mila koja je nastavila s kvalitetnim jedrenjem i u ovoj sezoni, a korigirana vremena i ostale podatke možete pronaći na ovom linku.

S obzirom da je riječ o drugom kolu, sad se već pomalo formiraju i ljestvice generalnih plasmana. Onu za Open možete pronaći na ovom linku, dok je THC ljestvica na ovom linku.

Kako je većina flote u cilj ušla između 14 i 15 sati, standardno vrijeme ručka, organizatori su se potrudili da sviju dočekaju s toplim obrokom. Uzeli su u obzir da je prethodni dan većini sigurno bio u znaku sarmi i sličnih zimskih delicija, te su se odlučili na laganiju varijantu i riblji meni i igluna na gradele:

Foto: JK Strožanac Facebook

 

Naslovna foto: JK Strožanac Facebook

 

Back To Top