Prvu izbornu regatu klase Optimist za sezonu 2022/23. organizirao je JK Mornar od 21. do 23. travnja. Inače je regata poznata i kao Regata Sv.Dujma - memorijal Tonča Mitrovića.

Pravo nastupa na ovoj regati i na tri koje slijede, steklo je 80 najboljih kadeta i kadetkinja koji su se uspjeli kvalificirati u ciklusu kvalifikacijskih regata koje su se odvojeno jedrile na sjeveru i na jugu. O kojim klincima je riječ možete vidjeti na ovom linku za regiju sjever, a na ovom linku za regiju jug.

Kao što ste mogli pročitati, po 40 iz svake regije ušlo je u izbornu konkurenciju i oni na osnovu rezultata dvije regate koje se jedre na jugu i dvije koje se jedre na sjeveru stiču pravo nastupa na Svjetskom ili Europskom prvenstvu.

U Mornara su treneri okupili flotu sastavljenu od 71 kadeta i kadetkinje koji su od tri dana regate jedrili samo dva.

Početak petka protekao je u dugom čekanju maestrala koji kad je stigao puše između 5 i 10 čvorova, a kako flota nije podijeljena u grupe onda se uspješno privode kraju tri plova.

Subota je bila dosta vjetrovitija i jedrilo se po 10 - 15 čvorova, također maestrala, dok je u nedjelju bila bonaca i subotnji rezultati dobivaju status konačnih rezultata.

Na kraju dana najviše su se radovali sjevernjaci... dobro, ne baš svi u smislu da su stigli iz regije sjever... zlato i broncu osvajaju predstavnici kluba sa sjeverne strane Marjana - JK Split, dok je srebro otišlo jedriličaru iz JK Uljanik iz Pule. Zlatni je bio Zoran Jakić, srebreni Edi Jurman, a brončani Lorenzo Bertolino.

Ovaj trojac osvojio je 20, 23 i 25 bodova i značajno pobjegao pratnji. Četveroplasirani Bepo Duplančić - JK Labud, bio je dalekih 20 bodova iz Lorenza.

Što se tiče djevojčica, ovog puta samo su se dvije plasirale u top ten i to Valentina Jelić - JK Mornar na 7. mjestu i Una Krivić - JK Uljanik na 9. mjestu. Trećeplasirana jedriličarka bila je Nina Marušić iz JK Zvir iz Hvara.

Kompletne rezultate Mornareve regate možete pronaći na ovom linku, a sljedeća izborna regata jedri se već od 28. do 30. travnja u organizaciji JK Split.

 

Back To Top