U nedjelju je u Splitu vladala bonaca i skoro onemogućila jedrenje na 10. kolu trening lige, ali s druge strane, nakon prethodnog kola koje je obilježilo jako jugo i minimalan odaziv sudionika, ovo je bila prava masovka!

Početna ideja je najavljivala da će ovo biti ujedno i posljednje kolo ove sezone Splitske trening lige, ali još uvijek je otvorena opcija da se odjedri u još jednom terminu umjesto famoznog drugog kola čiji termin je bio 3. siječnja i kad se desilo nekoliko "zanimljivih" situacija. Ali do tada je ostalo još dva tjedna, a i najavljeno je održavanje 2. Paiške regate u tom terminu, pa možda ovo deseto kolo na kraju stvarno i ostane posljednje za ovu sezonu.

Za organizaciju ovog treninga bili su zaduženi Zentaši, a masterminds bila je posada jedrilice One. S obzirom da je riječ o rasnoj ORC jedrilici s vrlo bogatim životopisom, a čija posada namjerava idućeg vikenda nastupiti na drugoj ovogodišnjoj regati koja se jedri za CRO ORC D-Marin Cup, predložili su da jedre na ruti koja će im što više pomoći kao trening za ORC štap. Odnosno da bude što više nalik štapu. S obzirom na raspored standardnih morskih ligaških oznaka (komunalnih bova), definirano je ovakvo polje:

Na startu se okupilo 12 jedrilica, a start je trebao biti točno u podne. Ali, kao što naslov kaže, bezvjetrica je učinila svoje, te je start morao biti pomaknut za dvadeset minuta. Što se točno dešavalo ispričao je kormilar jedrilice One, Ante Kovačević:

Za subotu i nedjelju bila je slična vremenska prognoza i kad sam se konzultirao s ostalim jedriličarima zaključili smo da je najbolje da startamo u podne, jer je tako nekako i u subotu krenuo vjetar koji je kasnije pojačao i na preko dvadeset čvorova.
Međutim, u nedjelju u podne bila je totalna bonaca, pa sam petnaestak minuta prije starta javio svima da ćemo pričekati 15-20 minuta. To sam napravio jer se naziralo da vjetar stiže, ali nije to bilo baš ono pravo. Možda su se samo dva broda nešto malo mrdala.
Većina se složila s tim prijedlogom i taman kad je predložena pauza istekla stigao je lagani raz da možemo startati i krenuti.
A polje je bilo namješteno u smjeru orca - krma - orca - krma, zato jer je puhalo u takvom smjeru, pa da možemo napraviti nekakve štapove. Naime, to je trebao biti trening za ORC, za ovih par jedrilica koje namjeravaju ići.
I tako, sve je bilo po planu, osim što je vjetar bio slab. Vrtio se uglavnom do otprilike 6 čvorova i puhao je točno od komunalne oznake, baš kako je i nacrtano na skici. Čak je i kasnije vjetar malo okrenuo u desno, pa nam je komunalna oznaka ispred Duilova bila na pravom mjestu za jedrenje u orcu natrag prema komunalnoj oznaci ispred Zente. Tako da smo praktički cijelo vrijeme vozili baš orcu i krmu i nije bila navigacija od točke A do točke B.

Ante Kovačević, Salona 34 - One

Ukupna duljina rute bila je 9NM, a najbrže ju je prejedrio Mataran 32. Njemu je trebalo 02:03:55, odnosno 13 minuta manje nego drugoplasiranom Iggyju, novom Melgesu 24 u Splitskom bazenu.

Samo šest sekundi iza njega kroz cilj prolazi Magnum X3, a za njima do cilja stiže još samo šest jedrilica. Posljednjoj je za rukom to uspjelo Lišini II, a tri su se vratile u svoje lučice s DNF-om. O kome je konkretno riječ možete pronaći na ovom linku.

Iako je ovo bio trening za ORC regatu slijedećeg vikenda u Šibeniku prolasci kroz cilj su se bodovali po službenom sustavu razvrstavanja Splitske trening lige - THC-u. Po njemu je rezultate korigirano 11 jedrilica, a po formuli najbrže je 9NM polja prejedrio maleni Zero 22 - Diablo. Njegova posada polje je prejedrila za 34 korigirane sekunde brže od Matarana 32 koji je za samo dvije sekunde bio brži od Iggy-ja.

Kompletne THC rezultate ovog kola možete pronaći na ovom linku.


Ono što je sigurno svima najzanimljivije su kompletni rezultati nakon svih deset kola. Ako se ne odjedri to "zamjensko" drugo kolo ovi rezultati bit će ujedno i konačni za ovu sezonu. S obzirom na izračunato, nije došlo do nikakvih pomaka u odnosu na rezultate nakon 9 kola i na postolje će se popeti Mataran 32, Magnum X3, Mila 8 i Diablo.

Mataran i Magnum zauzimaju prvo i drugo mjesto na obje ljestvice, dok je u Openu brončana Mila 8, a u THC-u Diablo. 

Ukupno su se na Open ljestvici našle 42 jedrilice, dok ih je po THC-u jedrilo 29. Što drugo reći, nego bravo Splićani i samo nastavite dalje u istom ritmu i sa što većim prosjekom na svakom kolu, jer najvažnije je da se jedri i usavršava vještina i ovakvi treninzi su benefit za sve sudionike, a ne samo za najbrže. Recept je jednostavan, realizacija brza i efikasna i preostaje samo odvezati se s mula i podignuti jedra.

Ako se bude jedrilo još jedno kolo pažljivo ćemo pratiti i njega, a ako je s ovim kolom završena sezona onda čestitam svima, a naravno, posebne čestitke upućujem onima koji su se najviše potrudili kako u organizacijskom, tako i u natjecateljskom pogledu.

Kompletne rezultate nakon deset kola, po Openu možete pronaći na ovom linku, dok su rezultati nakon deset kola po THC-u dostupni na ovom linku.

Naslovna foto: Damir Kraljević

 

Back To Top