Godina je tek počela a stiglo je Svjetsko prvenstvo. Mjesto radnje je južna hemisfera, odnosno kontinent Australija gdje se nekoliko klubova zajednički uhvatilo organizacije ovako velikog posla.

Sve klase nisu smještene na istom mjestu kao što je to situacija u Kielu ili nekim drugim velikim Europskim jedriličarskim centrima, već su stacionirane na dvije različite lokacije. Klase 49er, 49erFX i Nacra jedrit će u Royal Geelong Yacht Clubu, dok Laser Standard svoju bazu ima u Melbourneu.

Prvi s jedrenjima kreću 49eri kojima je kvalifikacijski krug krenuo danas, 10. veljače, a Laseraši na regatno polje i borbu za finalne skupine izlaze sutra, 11. veljače. Jednima i drugima jedrenja traju šest dana, po tri kvalifikacijska i tri finalna dana. Tako da ćemo u subotu i nedjelju u poslijepodnevnim satima po Australskom vremenu znati tko su najbolji svjetski jedriličari i jedriličarke u ove tri klase.

Što se tiče djevojaka u Laser Radialu, one će također jedriti u Melbournu, a kvalifikacije im počinju 23. veljače, dok će finala završiti 28. veljače.

Rasplet na kraju ovog SP-a našim natjecateljima je zanimljiv iz različitih kuteva gledanja. Uglavnom je to vezano uz Olimpijske igre čiji domaćin ove godine je Tokio. Polovica naših jedriličara je već davno izborila normu, dok ostali još uvijek imaju šanse da im se pridruže na regatnom polju ispred Enoshime.

Laser Standardi već odavno imaju osvojenu normu, a sad je samo pitanje koji će chekirati avionsku kartu ovog srpnja. U najužem izboru su članovi JK Mornar, Tonći Stipanović i Filip Jurišić. Obojica su već odavno u samom svjetskom vrhu i bit će zanimljivo vidjeti hoće li Tonći otputovati na svoje treće ili Filip na svoje prve Igre.

U Standardu nastupa i član JK Split, Mario Novak.

Foto: Tonći Antunović

Već je neko vrijeme u Australiji gdje trenira sa svojom klupskom kolegicom Elenom Vorobevom koja nastupa za Hrvatsku u Laser Radialu. U sklopu priprema za SP Mario je na Sail Melbourn, regati za Laser Standard jedrenoj prije tri tjedna osvojio vrlo dobro 6. mjesto. Elena je također nastupila u svojoj konkurenciji, a djevojkama se ta regata ujedno bodovala i kao Prvenstvo Australije na kojem osvaja 15. mjesto.

Inače je Elena lani u Japanu osvojila normu za Laser Radial za Hrvatsku i trenutno je u prednosti u odnosu na članicu JK Mornar, Sandru Lulić koja će također doputovati u Melbourne na Svjetsko prvenstvo.

Ako Sandra u Australiji bude bolje plasirana od Elene odluka o tome koja od njih dvije putuje na olimpijadu bit će donesena nakon objavljivanja rezultata na regati Princeze Sofije na Palmi na proljeće.


Po pitanju olimpijskih dvosjeda klase 49er i 49erFX već standardno imamo samo predstavnike iz Zadarskih klubova.

Foto: Fantela Sailing team

Braća Fantela, JK Sv.Krševan, odavno su mirni po pitanju odlaska u Enoshimu. Već su jednom ovjenčani titulom svjetskih prvaka u ovoj klasi, a ova regata je prvo natjecanje nakon Mihovilovog oporavka od ozljede zadobivene na treningu za Nations Gold Cup.

U ženskoj verziji ove morske letjelice jedre članice najvećeg zadarskog kluba, JK Uskok, Enia Ninčević i Mihala de Micheli Vitturi. Njih dvije još uvijek imaju šansu za kvalifikaciju na Olimpijadu, ali moraju jedriti bolje nego na Novom Zelandu na prošlom SP prije tri mjeseca kad su završila na 32. mjestu.

Foto: Karlo Krpeljević

 

Naslovna foto: Mornar Sailing team

 

Back To Top