Tristan Toll iz Pulskog JK Vega je pobjednik ovogodišnjeg Karneval kupa!

To je rezime ovogodišnje regate klase Optimist koju organizira JK Opatija, a uz njega su se na postolje popele i dvije djevojčice... Mara Samaržija iz JK Sv.Nikola i Katja Rabak iz JK Vega.

Ukupno se prijavilo 65 kadeta iz regije sjever. Njima je ovo bila kvalifikacijska regata, prva u 2020. a četvrta koja se boduje u nizu koji je počeo s Prvenstvo Hrvatske u rujnu i nastavio se Kupom Lošinja i Sv.Nikolom.

Vremenski uvjeti u Opatiji bili su povoljniji nego što je to uobičajeno na regatama u ovom akvatoriju, pogotovo u petak. Vjerojatni razlog je kiša koja je padala u noći s četvrtka na petak, posljedica koje je bila formirana termika čiji produkt je tramontana koja je u petak puhala skoro cijeli dan.

Unatoč tome što se izašlo nije izašlo u zoru, uspješno su odjedrena tri maksimalno dopuštena plova i regata je praktički bila osigurana. 

Prvi dan smo izašli na more u deset sati. Imali smo lijepu tramontanu. Da smo htjeli mogli smo napraviti i pet regata, ali nismo smjeli više od tri. Puhalo je od 8 do 16 čvorova. Drugi dan smo start dali u 9 sati, nismo ih htjeli zvati u 8 sati na jutarnju tramontanu. Tu smo možda pogriješili, jer da smo izašli na more u 8 sigurno bi napravili dvije regate, a ovako smo napravili samo jednu. I taman kad smo završili tu jednu, vjetar je počeo padati i to je bilo sve za subotu. Južin i maestral koji su bili u prognozi nisu poslijepodne zapuhali, tako da smo ih oko 13:30-14:00 poslali na kopno. A puhalo je nešto slabije nego u petak... oko 6 do 14 čvorova. I u nedjelju smo start također signalizirali u 9 sati. Ali vrlo brzo je plov prekinut jer je vjetar totalno pao. Čekali smo do podne i kad smo vidjeli da nema šanse da zapuše vratili smo se na kopno.

Mario Šikić, JK Opatija

Regata je imala i međunarodni karakter, pasu uz CRO jedra sudjelovali još i predstavnici ITA, SLO i CZE. Od njih su najbolje jedrili Talijani koji su završili na 5. i 6. mjestu.

Na osmom mjestu regatu završava najbolja djevojčica u kategoriji do 12 godina, Ema Grabar - JK Uljanik plovidba, a najbolji dječak u toj kategoriji bio je Karlo Ugrin - JK Galeb na 25. mjestu. A zanimljivo je spomenuti da je većina flote bila u ovom uzrastu. Čak 57% sudionika je bilo mlađe od 12 godina!

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Po pitanju najnovijeg izdanja kvalifikacijske ljestvice regije sjever, treba istaknuti da je Tristan ovom pobjedom izbio na čelo poretka, a izostanak s ove regate je Grigora Pettenera - JK Jugo, spustilo na drugo mjesto. Na trećem mjestu je Kristijan Pavlović iz JK Uljanik plovidba, koji je Karnevalsku završio na desetom mjestu.

Prve iza ovog trojca su tri djevojčice... Katja Rabak, Ema Grabar i Mara Samaržia, a prvih desetak je unutar vrlo malenih 25 bodova!


Prva slijedeća regata koju organizira JK Opatija je 11. IOM Opatija kup, 21. i 22. ožujka.

 

Naslovna foto: Dražen Zdelarec

 

Back To Top