U gradu Tangier u Maroku jedrilo se Svjetsko prvenstvo za klase ILCA 7 u muškoj i ILCA 6 u ženskoj konkurenciji. Regatu je u suradnji s ILCA-om organizirao Royal Yacht Club de Tangier, a pozivu za sudjelovanje odazvao se 181 mladić i djevojka iz 38 država iz cijelog svijeta. Prvenstvo se jedrilo od 15. do 22. listopada.

Hrvatska nije imala brojnu reprezentaciju, predstavljalo nas je ukupno petero natjecatelja. U muškoj kategoriji - ILCA 7, jedrili su Tedi Leonardelli i Antun Tomašević, dok su u ženskoj konkurenciji u ILCA 6 jedrile Petra Mastelić, Tea Peteh i Petra Marendić.

Utorak 17. listopada bio je prvi dan jedrenja. S jedrenjima se krenulo po jugozapadnjaku od 8 do 10 čvorova. Tijekom dana vjetar okreće na zapad i jača na 15 - 20 čvorova. Obje klase odjedrile su po dva plova s tim da su dečki u prvom plovu bili malo nestrpljivi pa se moralo posezati i za crnom zastavom, ali u nastavku November je također morao biti podignut.

Srijeda, drugi dan regate započeo je kišom, a na moru su jedriličare dočekali teški uvjeti kombinirani swelom koji je stizao sa sjeverozapada i vjetrom koji je puhao s jugozapada. Vjetar je bio nestabilan. Pritisak je bio značajno različiti u različitim dijelovima regatnog polja i moralo se dobro pomučiti da se izabere prava strana. U rezultate su dodana još dva nova plova.

Treći dan regate bio je značajno vjetrovitiji od prva dva. Snaga jugozapadnjaka nije padala ispod 15 čvorova, a refuli preko 20 nisu bili rijetkost, bar u prvom dijelu dana. U nastavku vjetar jača i zabilježeni su udari od čak 27 čvorova. I ovog dana, kao i dan ranije, ILCA 6 flota nije bila disciplinirana na startu. Prethodnog dana bila su čak tri opća opoziva u nizu, a sličan "kaos" na startu u četvrtak je zaustavljen podizanjem crne zastave.

Jak vjetar puhao je i tijekom noći, a u petak jedriličare je dočekalo ugodnih 10 - 12 čvorova sa zapada s povremenim refulima do 17 čvorova. Ovo je ujedno bio i prvi finalni dan za mušku flotu, a po prvi put u jednom danu odjedrena su po tri plova za obje klase.

Pretposljednji dan prvenstva prošao je u znaku slabog i po snazi nestabilnog južina. Odgađali su se startevi, jedrilo se po slabašnih 6 - 7 čvorova, ali tri nova plova su uspješno završena.

Što se tiče finalnog dana, on je bio vjetrovit i po sjeveroistočnjaku od 20+ čvorova odjedrio se samo jedan plov.

Foto: PROW Media

Muška flota brojala je ukupno 115 jedriličara, a naši momci završili su na 65. i 67. mjestu. Malo bolji bio je Tedi Leonardelli kojem je ritam poremetio lom jarbola u drugom plovu. Tek trećeg dana regate uspio se vratiti u ritam i napraviti dva dobra rezultata. Po slabom vjetru pretposljednjeg dana nije baš briljirao, ali zato je u posljednjem plovu po 20+ "bure" dojedrio do svog najboljeg rezultata na Svjetskom prvenstvu, 4. mjesta u srebrenoj skupini.

Dva mjesta iza Tedija završio je Antun Tomašević. Njega su od zlatne skupine udaljila dva UFD-a. Imao je rezultate slične Tedijevima, uglavnom u sredini flote uz tri bljeska u top 10, a sigurno mu je najdraži rezultat pobjeda u posljednjem plovu. Obojica su jedrila i u U19 konkurenciji.

Kompletne rezultate flote ILCA 7 možete pronaći na ovom linku.

Konkurencija u ženskoj floti brojala je ukupno 66 natjecateljica pa nije bilo potrebe za dijeljene flote u dvije skupine. Naše djevojke nešto su starije od Tedija i Antuna i sve tri su jedrile u konkurenciji U21. Analizom njihovim rezultata lako se može vidjeti kako prevelika želja za dobrim startom i posljedično boljim rezultatom, često može rezultirati greškama koje se skupo naplaćuju.

Jedina bez pogrešaka poput preuranjenog starta na crnoj zastavi ili ekscesa u polju, nije imala Petra Mastelić. Ona je sve starteve uspješno odradila i finiše imala uglavnom u prvoj trećini flote, a najljepši realizirani rezultati bila su dva treća mjesta, oba osvojena drugog dna regate. Na kraju je regatu završila kao dvadeseta.

Šest mjesta iza Petre završila je Tea Peteh. Njeno dobro jedrenje i rezultate koji su joj obećavali plasman među najboljih 15 prekinula je diskvalifikacija u osmom jedrenju. DSQ je imao ozbiljne posljedice po koncentraciju i samopouzdanje i tek posljednjeg dana uspjela se vratiti u formu s početka.

A na 40. mjestu u generalnom plasmanu završila je Petra Marendić. Ona je "osvojila" dva UFD-a, BFD-a, a  u trećem plovu i RET. Što se tiče ostalih finiša, imala je tri rezultata u top 10 i to po jedno treće, četvrto i osmo mjesto. Nažalost, nestrpljivost na startu...

Kompletne rezultate flote ILCA 6 možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: PROW Media

 

Back To Top