Od petka 23., pa do nedjelje 25. rujna u Češkoj je YC Nechranice organizirao regatu iz ciklusa Europa Cupa, a Hrvatski jedriličari nastupili su u sve tri kategorije. 

U idiličnoj atmosferi ravničarskoj krajobraza i jezerske klime okupilo se stotinjak jedriličara i jedriličarki iz cijele Europe, a vremenski uvjeti dozvolili su organiziranje samo četiri plova. Uobičajeni trend popunjavanja startnih lista nastavio se i na ovoj regati, pa je najbrojnija flota bila za klasu ILCA 4 - ukupno 31 prijava.

Sličan broj prijavljenih bio je i u klasi ILCA 6, ali zajedrilo ih je nešto manje, pa je ova flota na kraju bila podjednaka onoj u klasi ILCA 7, jednih i drugih bilo je na jezeru ukupno 47.

Hrvatske boje branili su uglavnom predstavnici klubova sa sjevera, dok su s juga stigli samo Hvarani.

Foto: YC Nechranice

Jedrilo se samo dva dana, u petak i u nedjelju, dok u subotu nije bio zadovoljen nužni uvjet o prisustvu vjetra. U petak je po vrlo slabom vjetru odjedren jedan plov, da bi se u nedjelju odjedrila čak tri.

U klasi ILCA 7 zajedrio je jedino Toma Makjanić. Regatu je završio na dvadesetom mjestu iako mu je (nakon odbacivanja UFD-a iz posljednjeg plova) prosjek bio bolji. Ali matematika je nesmiljena...

Među momcima i djevojkama u u floti ILCA 6 imali smo 200% više predstavnika. Tu su boje Hrvatske branili Tedi Leonardelli iz JK Vega, Nura Bičanić iz JK Zvir i Simon Starić iz JK Horizont.

Generalno gledajući, cijela flota je mnogo oscilirala i rijetki su održavali konstantu u rezultatima, pa je bilo vrlo važno da je prosjek na željenoj visini. Tedi je do pobjede stigao s 4., 1. i 2. mjestom, odnosno 9. iz posljednjeg plova. S druge strane, Ukrajinac koji je završio na drugom mjestu imao je dvije pobjede, ali i po jedno šesto i jedanaesto mjesto, dok je trećeplasiranom Švicarcu najbolji plasman bilo drugo mjesto. Nakon odbacivanja srebrni i brončani imali su jednak broj bodova i to za jedan više od Tedija.

Nura i Simon bili su lošiji od Tedija i na kraju su završili na 18. i 20. mjestu.

Petero dečkiju i cura jedrili su u floti ILCA 4.Među njima se čak dvoje članova JK Vega popelo na postolje po generalnom plasmanu. Srebrom se okitio Vito Fili, dok je brončanu kolajnu dobila Lea Rakovac.

Vito je imao jednak broj bodova, odnosno čak i sve jednake plasmane kad su se odbacili najlošiji, kao i pobjednik, Nijemac Reith. Obojica su u cilj ulazili kao 2., 3. i 5., samo što je u posljednjem plovu Vito napravio kiks sa 17. mjestom (koje je odbacio), a tada Reith završava kao 3.

Što se tiče Lee, ona je čak i pobijedila u trećem plovu, ali u konačnici imala je 4 boda više od spomenutog dvojca.

Naši ostali predstavnici smjestili su se na sredini ljestvice. Katja Rabak - JK Vega, završila je 12. dok su Nika Fornažar - JK Horizont i Sara Mavrić - JK Plav završile na 15. i 16. mjestu.

Kompletne rezultate regate u Češkoj možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Antonio Poretti

 

Back To Top