Hrvatska kadetska reprezentacija u team raceu osvojila je 2. mjesto na jakoj međunarodnoj regati, 33. Optimist Team Cupu.

Već je najavljeno da je naša izabrana vrsta ovaj vikend jedrila u Berlinu na jakoj regati za ovaj stil jedrenja. U njenom sastavu bili su Josip Tafra, Roko Čepić Zokić, Bepo Duplančić, Edi Jurman i Ema Grabar.

Organizatori su im osigurali jedrenje u dva Round Robina, odnosno u sustavu koji osigurava jedrenje svakog protiv svakog. S obzirom da je na regati sudjelovalo 16 ekipa to je značilo da ako je u jednom Round Robinu svaka ekipa imati 15 matcheva, odnosno ukupno 30 u dva kruga svakog protiv svakog.

Odmah nakon završetka regate naša ekipa krenula je put Hrvatske i javila se direktno s autobahna:

Na regati je sudjelovalo 16 ekipa, a neke od njih su bile baš u punom reprezentativnom sastavu. Sve su bile Europske, osim dvije vrlo jake ekipe koje su stigle iz Sjedinjenih američkih država.
Nakon dva Round Robina, odnosno 30 matcheva imali samo 4 poraza.
Jedino smo izgubili dva puta od Talijana i po jednom od te obje američke ekipe. Inače, kako smo jedrili dva Round Robina onda smo se po dva puta susreli sa svakom ekipom, tako da od tih Amerikanaca smo izgubili po jednom, ali smo ih i dobili po jedan put.
Ti Round Robini su završili danas i mi smo kao drugoplasirana ekipa ušli u veliko finale. Tu smo se susreli s američkom ekipom koja je imala samo dva poraza, od čega je jedan bio od nas.
U malom finalu, jedrenju za treće mjesto, bili su Talijani i drugi američki tim. Tu je Italija pobijedila s 2:0, a mi smo u velikom finalu jedrili tri matcha i nakon ogromne borbe izgubili s 2:1.
Uglavnom, ovo je jedno neizmjerno iskustvo u team raceu za naše jedriličare i sve u svemu vrhunska regata.

Josip Golem, vođa puta

Foto: Josip Golem 

Ovaj rezultat pokazao je da 4. mjesto na Europskom prvenstvu ipak nije bio slučajan rezultat, a sad samo želimo našoj ekipi da nastavi s kvalitetnim treninzima i teoretskim pripremama, jer ova disciplina traži ipak nešto bolje poznavanje jedriličarskih pravila nego što je to potrebno u klasičnom flotnom jedrenju.

Stvarno najbolja potvrda da njihovi treneri Vedran Mandić i Dario Kliba rade izvrstan posao uz svesrdnu potporu njihovih matičnih klubova Labuda iz Splita i Uljanika iz Pule.

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Josip Golem

 

A evo i par fotografija s lica mjesta koje je snimio naš međunarodni presuditelj Miroslav Bjelajac koji je na regati bio član žirija:

 

Back To Top