Treći krat iz naslova članka se ovaj put ne odnosi na olujni vjetar koji bi inače trebao puhati da bi se koristilo ovako skraćeno jedro, nego na peh koji su imali naši jedriličari na ovoj regati za dvojce.

Ali vratimo se na početak priče. 

Ovog proljeća je jedrilica Ola, Class 40 čiji kormilar od njegovog dolaska na Jadran je bio Toni Bulaja, promijenila vlasnika. Prešla je u ruke Ivice Kostelića koji u svojoj jedriličarskoj biografiji ima podatke da je bio vlasnik Seascapea 18, jedrilice klase Mini TransAT 650 i još jednog Class 40 starije generacije od Ole.

Od prošlog ljeta možemo Ivicu i malo češće viđati na Jadranskim regatama. Na Južnodalmatinskoj prošlog ljeta sudjeluje kao član posade na Overloadu, zatim u Seascapeu 27, Petit Amie s Emilom Tomaševićem i posadom obilazi Jabuku. Slijedeći poduhvat je sudjelovanje na Seascape Challengeu u travnju gdje s Titom Plevnikom jedri osamnaesticom na ruti od 140NM. Nakon toga prva regata sa svojom novom akvizicijom i prokušanom posadom na Jadranskoj regati gdje unatoč orkanske bonace uspijevaju stići do pred sam cilj, ali ih vremensko ograničenje zaustavlja u namjeri presijecanja ciljne linije.

Tjedan dana nakon toga slijedi nastup na Duecento per due zajedno s Darkom Prižmićem.

Na startu ispred Caorle uvjeti su bili kao stvoreni za jurcanje u Oli. Dvadesetak čvorova škure bure po kojoj voze prema Piranskom zaljevu, a na koju se nastavila nevera praćena kišom i vjetrom od 25+ čvorova.

45 minuta nakon starta dolazimo do naslova... jedro se para po dužini u visini drugog krata, pa Ivica i Darko moraju skratiti na treći krat i nastaviti regatu s bitno smanjenom kvadraturom.

Foto: Ivica Kostelić

Poslije saniranja ove havarije slijedi čista orca prema prvom obaveznom obilasku na oznaci ispred gradića Grado.

Tijekom večeri regata se nastavlja prema jugu i našim momcima je već mnogo lakše jer mogu otvoriti genaker i značajnije povećati svoju brzinu. Ujedno biraju rutu kojom su zaobišli većinu flote koja se spuštala prema jugu na ruti koja je išla dosta bliže obali Istre. Ovo je izgleda bio jedan od važnijih poteza u regati jer su ovako izbjegli bonacu koja je vladala uz obalu i hvatali su svježi vjetar na otvorenom s kojim su tijekom noći skočili s 8. na 2. mjesto u svojoj skupini u kojoj je inače bilo 14 jedrilica (grupa "per due" - dvočlane posade).

Ujutro ih u Kvarneru dočekuje dvadesetak čvorova bure s kojom stižu do iduće točke obaveznog obilaska, otočića Suska. Može se reći da im je smjer vjetra i u dolasku i u odlasku bio povoljan jer su mogli jedriti laško i kasnije nije bilo čiste orce pa su i dalje mogli koliko toliko težište baciti na velika prednja jedra.

Foto: Ivica Kostelić

Povratna rute ih na početku vodi u blizinu Pule. Blizu obale jedre sve do Rovinja i tada ponovno biraju izlazak vani gdje ih dočekuje tramontana zbog koje ponovno slijedi čista orca i zona laganog vjetra u kojoj ponovno dolazi do izražaja trenutni manjak kvadrature glavnog jedra.

Naravno, malodušje ne dolazi u obzir i samo jedna jedrilica iz njihove grupe uspjeva dojedriti prije od njih do ušća rijeke Livenza u kojoj je Regatni odbor postavio liniju cilja.

Izvrstan rezultat s obzirom na uvjete u kojima su naši momci jedrili je na žalost morao biti poništen u službenim rezultatima kraticom RET jer je dvojac s Ole stigao na ulaza u kanal spomenute rječice u vrijeme početka oseke. Rijeka plus oseka u provu, a lagani vjetar s trećim kratom na glavnom jedru kao jedinim porivom u suprotnom smjeru i relativno uzak plitki kanal, bili su razlozi zbog kojih Ivica i Darko zaključuju da se ne isplati čekati ispred Caorle okretanje na plimu i javljaju Regatnom odboru da će upaliti motor i ući u marinu Porto Santa Margherita.

Kad se podvuče crta i saberu dojmovi naš dvojac može biti zadovoljan s taktikom i rješavanjem problema kojih su ih snašli, a posebno sa stupnjem koncentracije od starta do cilja regate, te se posljednjih stotinjak metara da ciljne linije ovaj put mogu i zaboraviti.

Nakon Duecenta jedrilica Ola je ostala privezana u Porto Santa Margherita. Glavno jedro je otišlo na servis, a Ivica će pripremiti jedrilicu za slijedeći izazov, a to je La Cinquecento. Također regata za dvoje, ali ovaj put na ruti od 500NM. Kao drugi dio posade ovaj put je najavljen Ivan Kljaković Gašpić - Bambi. Start regate je 27. svibnja, a organizator je predvidio da će natjecatelji rutu prijeći za maksimalnih 5 dana.

 

Naslovna foto: Andrea Carloni / CNSM

 

Back To Top