Uz regatu koja se jedrila sa zapadne strane Čiova, u Trogirskom zaljevu, istog vikenda, 24. i 25. listopada, jedrila se regata i s istočne strane Čiova, a koju je organizirao JK Split. Osim što je regata ovog puta imala sretno, 13. izdanje, imala je poseban značaj za organizatore, jer je organizirana u sklopu 70. obljetnice ovog jedriličarskog kluba, a kako su zbog Korone zabranjena bilo kakva organizirana druženja na kopnu ovo je bio jedini način da se članovi kluba prigodno obilježe ovaj veliki jubilej!

Broj prijavljenih sudionika bio je jednak kao u Trogiru, 22 jedrilice, a da su im vremenski uvjeti bili podjednaki ne treba niti spominjati... kiša, nešto vjetra, opet kiša...

Regata je bila podijeljena u dva dijela, jedan navigacijski plov u subotu i drugi u nedjelju s tim da je za razliku od mnogih navigacijskih regata kod nas Kup Kaštelanskog zaljeva zamišljen da se u oba plova jedri na jednakim rutama, ali u suprotnim smjerovima:

Foto: JK Split

Prvi dan je bila kiša i vjetar koji je znao dignuti do 10-15 čvorova. Drugi dan samo slab vjetar do 5-6 čvorova. U subotu je puhao levant, a u nedjelju smo imali nekakvu tramontanu.
Polje je bio trokut u Kaštelanskom zaljevu. Startali smo na Benama i jedrili do bove ispred kluba, potom smo išli na bovu ispred Kaštel Lukšića, pa na bovu ispred Slatina i natrag do kluba. Trebaja je biti još i etapa od ove bove ispred kluba do Bena, ali smo morali skratiti rutu. I to skraćivanje je bilo oba dana.
Prvi dan smo skratili zbog kiše, a drugi dan zbog premalo vjetra.
I moram reći da se nije mijenjao smjer obilaska trokuta jer je bilo bitno da startamo u vjetar.
Termin regate smo izabrali kao najbliži datumu rođendana kluba i trebala je biti velika proslava, jer ipak je riječ o 70. rođendanu, ali eto, zbog cijele ove situacije izostalo je klasično slavlje.

Luka Jerčić, JK Split

Što se tiče flote, teško je bilo za očekivati da će netko ugroziti nadmoć klupske Open perjanice, Mareusa 3, bivšeg Full Pelta. Najbliži u ostvarenju tog teškog zadatka bili su Magnum X3 - maksimalno modificirani Justin ten i Farr 280 - Adriatica.

Još nekoliko idućih mjesta u generalnom plasmanu zauzeli su drugi klupski krstaši, tako da je jedino Magnum bio se umiješao u dominaciju domaćih predstavnika.

Rezultate u generalnom plasmanu možete pronaći na ovom linku, dok je raspored po grupama dostupan na ovom linku.

Treba naglasiti da su u subotu svi dojedrili do cilja, a u nedjelju samo šest posada. 

 

Naslovna foto: posada Adriatica

 

Back To Top