Subota i nedjelja, 24. i 25. listopada bili su vrlo bogati regatama, od čega su u akvatoriju Splitsko-dalmatinske županije bile čak četiri! Od toga su dvije bile za krstaše, jedna za klasu Optimist i Prvenstvo Hrvatske za surfere. Naravno, da su ove dvije regate krstaša imale za posljedicu dijeljenje aktivne flote, ali splet okolnosti je bio takav da su oba Organizacijska odbora morala izabrati baš ovaj vikend.

Jedna od tih regata jedrila se u Trogiru i na nju se prijavila 21 posada. Velikom većinom su to bili predstavnici Splitskih jedriličarskih klubova, osim JK Split koji je bio organizator druge regate krstaša i jedna posada koja je jedrila za JK Helios iz Starog Grada.

Program je bio standardan, odnosno jedrila su se dva navigacijska plova koji su imali start i cilj na istom mjestu, na ulazu u Trogir sa strane Trogirskog zaljeva.

Subotnje jedrenje je uključivalo jedrenje oko Drvenika, dok je za nedjelju bilo isplanirano jedrenje oko hridi na ulazu u Trogirski zaljev:

Kurs 1 - 24.10.2020.

 

Kurs 2 - 25.10.2020.

Više informacija o regati saznali smo od člana Organizacijskog odbora, Marija Škrlja:

Zbog Korone nismo ništa posebno drugačije organizirali, samo smo napravili online prijave, odredili da neće biti startnina... tek toliko da dođe malo veći broj brodova. Međutim, u istom periodu jedrila se Splitova regata Kaštelanskog zaljeva, a stavili su regatu u isti termin jer su slavili 70 godina kluba, a inače je ovo naš termin u kojem uvijek organiziramo ovu regatu i da budem iskren, prekasno smo vidjeli da su se regate poklopile da bi našu prebacili u neki drugi termin... idući vikend je blagdan Svih svetih, pa vikend nakon toga ORC PH, pa Jabuka...
U svakom slučaju imali smo 22 prijvljena, a od čega su bila 4 domaća kojima se zbog kiše prvog dan nije dalo izaći na more :)
Unatoč toj kišici startali smo prvi plov po jugu koje je pomalo probivalo tijekom jutra. Jedrili smo oko Ćelice, metle tamo vani, pa Drvenika i cijela ruta se odjedrila jer je na kraju puhalo od 5 do 15 čvorova. Istina, zbog kišice bi vjetar stao, ali čim bi ona prestala vjetar bi opet pojačao i tako je bilo cijelo vrijeme. Uglavnom, svi su vozili. Tako je npr. prosječna brzina Melgesu 32 bila 6.5, a Tutta Triesti 7.5, tako da se regata stvarno brzo odjedrila.
U nedjelju su zvali bonacu, ali na startu smo isto imali 5-6 čvorova, da bi na kraju bilo do 10 čvorova, isto po južinu.
Tu smo jedino napravili jednu malu promjenu u odnosu na izvornu rutu po kojoj jedrimo drugi dan, a to je da bovu koju inače usidrimo ispred mjesta Marina podigli smo je malo više prema Seget Vranjicu, tako da regatu uspiju završiti i oni malo manje sportski pripremljeni krstaši.

Mario Škrlj, JK Trogir

Po pitanju flote na regati je definitvno najatraktivnija jedrilica bila Tutta Trieste 2 za čijim kormilom je bio naš sugovornik, jer je Mario Hrvoj bio na putu. Naravno, bili su prvi bez problema, ali regata je bar poslužila za upoznavanje mladih klupskih snaga s jedrenjem na ovom regatnom stroju.

Foto: Špiro Radić

Osim njih atraktivni su bili još i Crazy - Class 40, Melges 32 kojem je ovo bila prva regata s novim vlasnikom. Još dva Melges, ali veličine 24, Mozak itd.

Možda najzanimljiviji dio regate zbio se u nedjelju kad su Melges 32 i Mozak krivo "okrenuli" jednu od oznaka. Naime, hrid Galeru trebalo je ostaviti desnim bokom i Pijavicu s lijevim bokom, a oni su Galeru ostavili lijevim bokom. Zabunu je unijela skica rute na kojoj je to tako bilo nacrtano, ali ono što je relevantno i vrijedi kao pravilo na navigacijskim regatama je da se za rutu kao mjerodavan uzima tekstualni opis, a u kojem je to bilo točno naznačeno.

Situacija je bila takva da je Mozak bio na drugom mjestu i pratio je skicu, dok je Melges 32 koji je bio iza njih nastavio ih pratiti gledajući kako će ih što prije stići koncentriran na vožnju. Naravno, Tutta Trieste je bila vodeća i odjedrila je po tekstualnom opisu i prilikom ulaska u cilj posada Mozga je htjela podići protest na njih iz uvjerenja da je Tutta bila u krivu, a na kraju su oni i Melges 32 ostali bez plasmana.

Ovaj plov je imao i vrlo zanimljiv finiš. Kako je vjetar bio slab i stigao je oblak s kišom cijela flota je izabrala nakon prolaska Ćelice jedriti pod Medenom. Ali tu su upali u bonacu, a Melges 24 - Strilica, koji je jedrio iza njih, dobio je vjetar iz vani, zaobišao ih i ušao u cilj kao drugoplasirani iza Tutta Trieste.

Kompletne rezultate regate s vremenima ulaska u cilj možete pronaći na ovom linku, dok su rezultati po grupama dostupni ovdje.

 

Naslovna foto: Andrija Livajić

 

Back To Top