Drugo kolo ovogodišnjih trening druženja u Splitu je odjedreno po vrlo dinamičnim uvjetima po pitanju vjetra. Puhale su bura i tramontana, a bilo ih je za svakog po malo... i za ljubitelje taktiziranja po bonaci i pokazivanju snage po 25 čvorova.

Kao i uvijek, dan ranije je sudionicima najavljeno više različitih kombinacija za rutu koja bi se mogla jedriti s obzirom na aktualnu vremensku prognozu. Ovog puta ih je predviđeno čak pet, a u nedjelju 6. siječnja izabrana je baš peta varijanta.

S njom je bila predviđena ruta na potezu Galebovi - Institut - oznaka usamljene opasnosti zapadno od hridi Galija - Institut - cilj. Po idealnoj liniji duljina rute je bila 7.6NM.

Nastupilo je 12 jedrilica, uglavnom uobičajena imena na startnim listama Splitske trening lige. Raspon veličina je bio od 5.50, pa do 9.99m, dok je  Adio pameti sa svojih 13.60m bio daleko najveći među njima.

Vjetar kojeg je bilo više nego dovoljno ovaj put je išao na ruku Adio pameti kojem je ipak potreban koji bofor više nego malenim, laganim jurilicama koje su ga okruživale na regatnom polju. Studenti s Pomorskog fakulteta u Splitu su tako imali mnogo lakši posao u odnosnu na prvo kolo u kojem je bio identičan rezultat po pitanju redoslijeda ulazaka u cilj. U prošlom kolu je razlika između 1. i 3. bila čak pola sata, dok je ove nedjelje smanjena na samo 5 minuta. Tako da je pobjeda otišla u ruke ekipe s JustinTen-a imena Toma, a drugoplasirana je posada jedrilice Quaka.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kakva bi vremenska razlika bila u slučaju da se nije desila jedna nesretna navigacijska pogreška posade jedrilice Viga (još jedan JustinTen) koji su vodili regatu i ušli prvi u cilj, ali su bodovani s DNF jer jedna od oznaka koje su okrenuli ipak nije bila u dogovorenoj ruti.

Foto: Damir Kraljević

Kao i u prošlom kolu flota je bila grupirana u nekoliko skupina. Nakon trojca s postolja slijedila je pauza u cilju od malo manje od pola sata nakon kojeg slijedi finiš pet jedrilica koje su završile plov u rasponu od 15 minuta. A tek nakon 46 minuta stiže društvo sa začelja.

Točan raspored ulazaka u cilj možete pronaći na ovom linku, a trenutni redoslijed na rang ljestvici koja se nakon dva kola sastoji od čak 20 jedrilica dostupan je ovdje. Redoslijed na vrhu je sasvim očekivan jer se zbog ponavljanja rezultata u ova dva kola prve tri jedrilice nisu mogle drugačije poslagati.

Po pitanju THC premjera priča je ipak nešto drugačija. Kod nekoliko prvih Ivan Gundulić bi rekao "tko bi gori, eto je doli". Na koga se to odnosi možete vidjeti u odgovarajućim rezultatima koji su na ovom linku, dok je na generalnoj skali poziciju na vrhu zauzela Quaka.

Sve u svemu još jedan ugodan dan na moru s kasnijim još ugodnijim druženjem svih sudionika u krugu JK Mornar koji je ove godine domaćin većine kola.

 

Naslovna foto: Tonći Čačija

 

Back To Top