Nakon odjedrenih 13 kola i dvomjesečne pauze zbog Covida 19, završila je i sedma sezona Lige Orsan. Prvo kolo se odjedrilo 26. studenog 2019., a posljednje kolo, ujedno i regata Dana državnosti, 14. lipnja 2020.

Glavnina regatnog polja za ovaj dvostruki event postavljeno je ispred stare gradske luke. Start je postavljen ispred Belvedera. Kurs je dalje vodio do bove ispod Lovrijenca, a nakon toga je slijedio povratak prema Belvederu. Tu je napravljen drugi okret i slijedila je duga etapa do cilja ispred Orsana.

Regati je pristupilo 17 jedrilica, od kojih je 14 jedrilo i po ORC-u.

Vjetar nije baš bio pretjerano izdašan, tako da je ukupno 13 jedrilica na jedra stiglo do cilja. Najbrži je bio Dubrovnik. Do Orsana je stigao s više od 5 minuta prednosti ispred Južnog vjetra koji se za srebro borio s Arhimedom.

Skoro 45 minuta iza ove trojke počeli su pristizati ostali koje je predvodio Rosso, pa Kana, Analea... uglavnom sličan redoslijed kao na prethodnim kolima. Što se tiče ORC-a, redoslijed je jednak Openu, osim što još uvijek nema korigiranog vremena za Južni vjetar, tako da je i dalje jedrilica Jadrana Gamulina bez plasmana u Ligi.

Više o svemu iz prve ruke, Maroje Kurajica glavni i odgovorni za proračun rezultata i organizaciju mnogih stvari vezanih uz ligu:

Uspješno smo završili ovu sezonu, nažalost s popriličnim kašnjenjem zbog Korona virusa. Ali gledano posljednih par regata na kojima je odaziv flote skoro savršen možemo svi skupa biti zadovoljni, mislim da je ovo i prva sezona u kojoj smo odjedrili sve planirane regate.
Vjetar nas je više manje poslužio cijelu sezonu, mislim da i tu možemo biti zadovoljni, kao i u prošlih par izdanja najviše je bilo laganog vjetra. Dvije regate su bile po teškoj bonaci, jednu je samo Arhimed završio, jednu smo morali skratiti (gdje su nam trackeri dobro poslužili i bilo bi dobro opremiti cijelu flotu...).
Imali smo samo jednu regatu po jakim uvjetima (ono što je obilježavalo zimsku ligu u počecima svelo se eto na jednu regatu) možda dogodine sreća isprati i malo teže brodove do postolja.
Ove godine Arhimed je dobro iskoristio dane uvjete i eto poprilično dominantno dignuo Ligu. Mislim da mu je najveća prijetnja a i zabava na regatnom kursu bio Južni vjetar. Nažalost svjedožba je izostala ove godine, sve skupa se neugodno odužilo, ono što smo imali prošle godine sa dosta brodova, svelo se ove godine na tri i nadam se da ćemo i to riješiti u dogledno vrijeme i da će sljedeću sezonu svi znati kako stoje u odnosu na druge. Možda je ORC malo kompliciran po tom pitanju ali je sigurno bolji od OPENa u ovako raznolikoj floti.
Drago mi je što je team Analee, čiji sam i ja član, uspio doći i ove godine do postolja, nismo ove godine bili na najvišem postolju ali smo konstantno imali dobre rezultate i izvlačili smo svoj maksimum po ne baš dobrim uvjetima za nas, cijeli team je presretan, već smo 7 sezona skoro u istom sastavu a nadam se i dogodine.
Treće mjesto u samom finishu lige zauzela je Kana koja na uzlaznoj putanji i s opremom i s jedrenjem i nadamo se još boljim njihovim rezultatima.

Maroje Kurajica, jedrilica Analea

Foto: Milan Kovač

Maroje  je sebi dao još malo dodatnog truda, pa je napravio i malenu statistiku sedme sezone, a ona bi izgledala ovako:

Broj nastupa

 • ukupno je nastupilo 19 jedrilica
 • 3 jedrilice nažalost nisu riješile svjedodžbe, nadamo se da hoće za sljedeću sezonu
 • najveći odaziv je 18 jedrilica za restart lige
 • najmanji odaziv je 9 jedrilica

 

Pobjede realno:

 • Arhimed - 7
 • Južni vjetar - 3
 • Dubrovnik - 2
 • Rosso - 1

 

Pobjede korigirano:

 • Arhimed - 4
 • Lero - 4
 • Dubrovnik - 2
 • Limonca - 1
 • Vilo moja - 1
 • Marina - 1

 

Prejedreno

 • ukupno: 120.06NM
 • prosječno po regati: 9.23NM

 

Uvjeti:

 • low: 7 regata
 • medium: 5 regata
 • heavy: 1 regata

 

A sad par riječi od Arhimedovaca, pobjednika 7. izdanja Lige:

Napokon je došao i taj dan, Arhimed je digao Ligu Orsan! Ono što smo nakon nekoliko uvodnih kola šaputali unutar ekipe ipak se nakon trinaest regata ostvarilo. Kontinuitet dobrih rezultata i konstantno dobro jedrenje nam je donijelo ovaj rezultat. Ponosno ističemo da smo pobjednici, ne samo zbog prvog mjesta i pehara koje smo uzeli. Pobjednici smo jer smo ostvarili neke interne ciljeve koje smo zadali na početku sezone. Tijekom godine smo forsirali jedrenje s dva nova jedra koja smo nabavili uoči sezone kako bi što više saznali o njima. U posadu smo uveli Anu i Igora na način da sve više preuzimaju ozbiljne uloge na brodu. Pobjednici smo zato što smo uživali na moru svaki trenutak regata i druženja. Ono što nismo baš ovu godinu uspjeli, a željeli smo, jest da Damir Bulić češće preuzme kormilo. To nam nije pošlo od ruke iz razloga što je dr. Bulića teško zamijeniti na provi, a ne može biti na dvije pozicije u isto vrijeme. Taj cilj nam ostaje za budućnost jer Damir to svojim zalaganjem, trudom i znanjem svakako zaslužuje. Također, trajni cilj nam ostaje širiti pozitivnu energiju oko Arhimeda i uživati u onome što nam ovaj prekrasni brod i pozicija na trećem kamenčiću oko Sunca omogućuje. Naravno, budimo realni i brodovlasnik nam je to omogućio prvenstveno svojim zalaganjem i ulaganjem u brod. Hvala vam svima što nas pratite i lajkate, to nam puno znači! I završio bih sa jednom rečenicom iskusnog pratitelja dubrovačke jedriličarske scene : "ko bi rekao prije 5-6 godina da će Arhimed dignuti Ligu po ORC-u?!" E pa ne bi ni mi, ali isto tako nikada ne bi rekli da nećemo. Nastavljamo dalje u istom ritmu, skromno i uzdignute glave! Arhimed! #samoljubav

Windafuckers team, jedrilica Arhimed

Foto: Milan Kovač

Ova posada je apsolutnu pobjedu odnijela s 19 bodova, odnosno s 15 bodova prednosti ispred drugoplasirane Analee!

Kao što je Maroje gore već spomenuo, Analea je stvarno bila konstantna s prikazanom kvalitetom jedrenja i stvarno zasluženo je osvojila drugo mjesto. Da joj se nisu desila dva DNF-a razlika bi sigurno bila manja, ali ako se ta dva rezultata, kao i jedno (odbačeno) šesto mjesto zanemare, najlošiji korigirani finiši su im četiri četvrta mjesta.

Foto: Facebook JK Orsan

Što se tiče trećeplasirane posade na Fiumanki 33 - Kana, ova družina je svoj pokal osvojila s tijesnom prednosti ispred četveroplasiranog Lera, malenog ali neuhvatljivog Melgesa 24.

Kana je za razliku od Analee imala samo dva DNF-a, ali unatoč tome što im je jedno treće mjesto najbolji rezultat, dobar prosjek i kontinuitet u kvalitetnim nastupima se na kraju isplatio i osigurao im zasluženi pokal.

Mislim da možemo biti vrlo ponosni na razinu koju smo dosegli na našoj Ligi. Imamo preko 90% jedrilica koje su napravile ORC svjedodžbe. Za njega smo se odlučili jer je ipak na svjetskoj razini, uz IRC, a s kojim je sad u procesu udruživanja snaga, nekakav optimum koji našu raznoliku flotu stvarno dobro ujednačava. Tako da je vrlo lijepo što smo ispoštivali taj početni dogovor. Nažalost Jadranova jedrilica još nije dobila svjedodžbu, ali očekujemo da će je i ona uskoro dobiti i siguran sam da bi i na taj način bio konkurentan i u borbi za neko od prva tri mjesta, ali slijedeća sezona je blizu.
Najvažnije je to što je prevladao fair play, dobro druženje, a bio je prisutan i kompetitivni moment, tako da se dobro osjetila i sportska dimenzija i eto, najbolja jedrilica je pobijedila.
Što se tiče priprema za iduću sezonu mogu reći da ćemo sigurno napraviti analizu svega napravljenog, vidjeti da li su bili neki propusti, što se može unaprijediti... ali kad pogledamo iza sebe možemo reći da smo od prve do posljednje regate imali trackere na brodovima, imali smo nekoliko puta praćenje dronovima... Tako da mislim da smo s organizacijske i marketinške strane naravili sve. Pratila nas je naša lokalna televizija. Sad na posljednjem kolu su bile čak i obadvije dubrovačke TV kuće. Stvarno smo u tim nekim elementima daleko otišli, ali ipak treba ostati svjestan toga da je ovo jedno klupsko druženje u kojem je vrlo važan kohezivan element, odnosno da pripadamo istom klubu.
Ranije smo išli na regate poput Mrduje i Viške, a da bi kao pripremu imali samo jednu, dvije regate, a sad dolazimo na njih s petnaest regata u zimskom vremenskom periodu. To nam sigurno svima donosi korist i po pitanju uigravanja posade, upoznavanja mogućnosti jedrilica, testiranja opreme i trima u različitim vremenskim uvjetima.

Dean Kontić, jedrilica Kana

Foto: Facebook JK Orsan

Možda najveći žal za ovom sezonom ima posada Lera, koja je furiozno krenula u ovu sezonu, ali ih je lom jarbola udaljio od Lige u čak četiri kola. Ali s obzirom na pokazano možda nije pretjerano pretenciozno najaviti ih kao jedne od favorita u idućoj sezoni.

Što se tiče ostalih sudionika, pogotovo onih stalnih, imali su i oni svoje bljeskove i pokazali su da se na njih ipak ne može gledati samo kao na statiste na regatnom polju.

Zaključak... Dubrovčani samo nastavite tako, a konačne rezultati 7. izdanja Lige Orsan možete pronaći na ovom linku.

 

Naslovna foto: Milan Kovač

 

Back To Top