ORC

Od 1. do 8. lipnja 2019. godine u Šibeniku će se jedriti Svjetsko prvenstvo po ORC-u! Jedriličarski klub Val će u suradnji s D-Marin i gradom Šibenikom ugostiti flotu najboljih jedriličara na krstašima koji će jedriti među Šibenskim otocima.

Ovo je informacija o kojoj se pričalo posljednjih par mjeseci, ali sad je stigla i službena potvrda. Određen je datum, a kroz idućih tjedan dva se očekuje i izlazak službenog Oglasa regate.

Neke stvari će biti standardne kao i na svim velikim ORC regatama... najvažnije je da će biti maksimalno do 50 jedrilica po grupi i najviše do 30 jedrilica po državi u jednoj grupi.

Premjeravanja će se organizirati već od petka 31. svibnja, a službeno otvaranje regate je planirano za nedjelju 2. lipnja. Najvjerojatnije će regata započeti s navigacijom na koju će sve jedrilice zajedno krenuti, a nakon povratka slijedi jedrenje štapova.

Jedrit će se na dva odvojena regatna polja, skupine ORC A i ORC B na jednom, a ORC C na drugom polju.

Slično će biti i jedrilice raspoređene u Šibeniku. S obzirom da je u to vrijeme već davno započela nautička sezona neće se sve jedrilice moći smjestiti u D-Marin Mandalina. Zato će pola flote imati osiguran vez na Šibenskoj rivi. Tko će točno gdje biti smješten bit će na vrijeme objavljeno. Jednako tako će biti raspoređene i sve službe. Premjeravanje će biti obavljano na obje lokacije, a jednako tako će biti organizirani i ostali pripadajući sadržaji.

Pred organizatorima je sigurno ogroman posao, ali s obzirom na iskustvo koje su i Valovci i predstavnici D-Marina do sada stekli na regatama, počevši od regata za Farr 40, Melgesa, TP52, pa preko većine regata koje se jedre za D-Marin CRO ORC Cup, vjerujem da neće biti većih problema. U svakom slučaju Šibenik i Hrvatska će dobiti jedinstvenu i ogromnu reklamu u jedriličarskom svijetu, a treba naglasiti i da je ovo s oko 1500 jedriličara koji se očekuju najveći sportski događaj koji se ikad organizirao u Šibeniku! 

Back To Top