ORC

Šibenik ORC Cup bio je jedna od zahtjevnijih ORC regata posljednje vrijeme, a glavni razlog su zahtjevni vremenski uvjeti koji su išli od laganog juga praćenog s ne baš zanemarivim valom, koje je pojačalo na preko 25 čvorova, da bi idućeg dana bio skoro pa nedostatak vjetra. Ali detaljnije o svemu u nastavku.

Pozitivna atmosfera oko CRO ORC D-Marin Cupa koja je vladala na prvoj regati u Zadru nastavila se i u Šibeniku na regati čiji domaćini su bili glavni sponzori regate iz D-Marin Mandalina i JK Val kao organizator. Ono što sigurno najviše veseli sve uključene u ovu priču je to što je flota bila čak i brojnija nego u Zadru, a među novim sudionicima bile su čak tri posade kojima je ovo bio prvi nastup u touru.

Od sudionika iz Zadra nedostajali su samo ekipe s JOD-a 35 - Žut i Elana E5 - Elaya, ali zato su svoju promociju imale posade na Archambaultu 40 - Erco D', bivšem Gringu 2, Saloni 34 - One (zajedrila je nova ekipa predvođena njenim novim vlasnikom Antom Kovačevićem koji je ranije jedrio kao taktičar na Mareusu II) i mladi Trogirani na Melgesu 32 OD - Mataran 32.

Kako su se vlasnički odnosi po pitanju ovih jedrilica mijenjali u proteklih pola godine, a u tom periodu nije bilo ozbiljnijih regata, ova regata im je uglavnom služila kao uigravajući test u najjačoj konkurenciji koja se može naći u Hrvatskoj kad su krstaši u pitanju, tako da su i dalje glavnu riječ imala standardna imena i posade na koje smo već godinama naučili vidjeti u vrhu ORC rezultata.

Regatno polje bilo je smješteno na uobičajenoj lokaciji kad je Šibenski akvatorij u pitanju, u trokutu između Zlarina, Prvića i Obonjana, dok se navigacijski plov jedrio po istoj ruti kao onaj kojeg smo imali priliku pratiti na Prvenstvu Hrvatske prošlog studenog, a možda najvažnije za spomenuti je da se uspjelo odjedriti svih pet predviđenih plovova. U subotu su se odjedrila dva, oba po jugu. To jugo je krenulo vrlo lagano i bilo je praćeno dosta nemirnim morem s valom koji je poprilično usporavao manje jedrilice.

Kako je dan odmicao vjetar je polako jačao, a s njim je rasla i nervoza na startnoj liniji, pa se start drugog plova morao ponoviti zbog preuranjenog prelaska startne linije nekolicine sudionika. Zbog procedure koja se u tom slučaju mora poštivati "izgubljeno" je desetak minuta koje su se jedriličari u idućem plovu mogli mnogo bolje iskoristiti. Naime, vjetar u drugom plovu bio je nešto jači nego u prvom i osiguravao je dosta dobro jedrenje tijekom prve orce i prve krme, ali dok je flota jedrila drugu orcu naglo je počeo jačati. Veliki su to relativno dobro podnosili u orcu, dok su maleni bili značajno usporeni, a vjerojatno bi izabrali i manje flokove. Ovako su morali jedriti u "overpowered" modu.

S druge strane taj mod jedrenja velike jedrilice dočekale su u trenucima obilaska offseta, pa su neki od njih imali i problema s genakerima i spinakerima.

Vjerojatno najveći problem, a potencijalno i najopasniji u ovom plovu, doživio je Damaco. Sreća u nesreći je to što im se nezgoda desila prilikom spuštanja genakera prilikom obilaska gatea, dok vjetar još nije drastično pojačao. Njima je genaker završio ispod trupa i zbog problema s izvlačenjem izgubili su dosta vremena tako da su taj plov morali odustati.

Naravno, kad je vjetar ekstremno pojačao RO je mogao donijeti samo jednu odluku, a to je da se nakon ulaska posljednje jedrilice u cilj flota šalje u marinu i nastavlja se u nedjelju.

Vremenski uvjeti u nedjelju su bili sušta suprotnost. Oko 10 sati, za kad je bio predviđen prvi start, puhalo je svega nekoliko čvorova sa zapada, tako da se slobodno moglo krenuti s navigacijskim plovom, jer uvjeti za jedrenje u štap polju stvarno nisu bili zadovoljeni.

Ruta navigacijskog plova bila je već isprobana prije sedam mjeseci na ORC PH 2020. Ukupna duljina bila je nešto veća od 19NM, a jedriličari su je prejedrili čak i brže nego prvi put. Zapadnjak sa starta počeo je jačati već prilikom izlaska iz Zmajanskog kanala. Smjer vjetra i kurs jedrenja bili su vrlo zahtjevni u smislu jedrilja koje su imali na raspolaganju.

Riječ je o jednoj od novosti koje je ORC počeo primjenjivati u 2021. a odnosi se na "penalizaciju" flying jedara. Ovisno o ORC certifikatima za pojedinu jedrilicu, ona mogu imati značajan utjecaj na kalkulaciju rezultata u štap jedrenjima, a u kojima bi se koristila u rijetkim uvjetima. Tako da ih je većina posada izbacila iz svoje opreme za ovu sezonu, ali bi im bila od ogromne pomoći u ovoj navigaciji. Tako da su se neki pomagali sa spinakerima, a neki su mogli koristiti jedino najveće flokove...

Nakon završetka navigacijskog jedrenja odmah se krenulo , sad po sjeverozapadnjaku, jedriti još jedan štap.

Ciljano vrijeme od oko sat vremena jedrenja sve jedrilice su uspješno ispunile, pa je ostalo vremena i za peto jedrenje. Orca u ovom plovu bila je postavljena na istom mjestu kao i u prethodnom plovu, ali vjetar je počeo slabiti i okretati u lijevo, pa se morao usidriti i "charlie". Pozicija mu je bila oko 30° više u lijevo nego prvoj orci, a s obzirom da je vjetar počeo i slabiti na njemu je skraćen ovaj plov.

Kako su se jedriličari snalazili u svim tim situacijama možete vidjeti na playbackovima, a također i zainteresirani mogu napraviti i numeričku analizu pomoću podataka u statističkoj sekciji, a ako vas jedino zanimaju konačni rezultati, njih možete pronaći na ovom linku.

 

Rezultati

 

Statistika 

 

 

Playbackovi

 

Back To Top